Restauratie glas-in-betonramen

De unieke glas-in-betonramen van de Sint-Theodarduskerk worden sinds april 2016 gerestaureerd door het glas-in-loodatelier van Renotec. De ramen vormen samen met de rest van het kerkgebouw een prachtig geheel van architectuur ontworpen door de Belgische toparchitect Henri Lacoste.

Op de site van de steenkoolmijnen ontstond een nieuwe gemeenschap van arbeiders met een prestigieuze mijnkathedraal als parochiekerk. Lacoste maakte zelf de ontwerpen voor de nieuwe ramen met als voorbeeld de middeleeuwse glasramen van Chartres voor ogen. Hij opteerde echter voor een nieuwe monumentale aanpak en liet de glasstukken ingieten in beton. De glasstukken werden geproduceerd bij de vermaarde kristalfabriek van Val Saint Lambert uit Seraing bij Luik. Ieder glasstuk kreeg volgens het ontwerp een individuele tekening of stempel ingedrukt terwijl het glas nog vloeibaar was. De samenstelling van de ramen gebeurde door arbeiders van de technische diensten op de mijnsite. Deze experimentele assemblage van de ramen resulteert nu in roestende wapening met druk op het glas en afbarstende betondelen. Onder deze druk zijn er tal van glasstukken onherstelbaar beschadigd.

In deze eerste fase worden de ramen die er het ergst aan toe zijn namelijk deze van het schip en de doopkapel aangepakt. De ramen werden gedemonteerd en naar het atelier getransporteerd. Alle panelen waarvan de schade aan het glas en het beton te groot was werden verder gedemonteerd. Alle glasstukken zijn na nummering op een plan gelegd en krijgen nu de nodige behandelingen. Stukken die kunnen bewaard blijven werden gereinigd en indien nodig verlijmd. Van alle stukken die we niet kunnen redden worden er houten mallen gemaakt waarin er door de firma Lamberts uit Duitsland glas gegoten wordt. De productie van deze glasstukken is momenteel volop aan de gang en intussen bereiden we in Geel het samenstellen van de panelen voor. Elk glasstuk krijgt nog een extra beschermlaagje als uitzetvoeg en een afdeklaag om het glasstuk op de juiste plaats en hoogte te positioneren in de bekisting. Het gieten van het beton kan echter pas starten als alle glasstukken in veertig verschillende kleuren aangeleverd zijn.