Renotec zet in op ambachtencentrum

Restaureren volgens de regels van de kunst: daar staat Renotec voor gekend. Wij restaureren correct, duurzaam en met oog voor de historische context. Met als doel: waardevolle historische gebouwen en monumenten doen herleven. In ons ambachtencentrum combineren wij 5 ateliers.

Met liefde voor het ambacht

De herbestemming van beschermde en geïnventariseerde gebouwen zit in de lift. De restauratie van dergelijke panden moet echter met de nodige kennis van zaken gebeuren. Renotec kiest er bewust voor om de restauratiewerken zo veel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. En dit met eigen opgeleide mensen die gespecialiseerde technieken aankunnen. En vooral met veel liefde voor het ambacht. Hierbij wordt gerestaureerd tot in de details, volgens de technieken én met de materialen waarmee het gebouw ooit gebouwd werd.

“Vandaag telt het personeelsbestand van de divisie restauratie maar liefst 170 competente medewerkers,” vertelt Maarten Provinciael als manager van deze divisie. “Een 40-tal personen heeft de functie van projectleider. Deze mensen hebben de job werkelijk bij ons geleerd. De werken waarin wij ons specialiseren, komen immers in de meest voorkomende bouwtechnische opleidingen weinig tot niet aan bod. Daarenboven is het verschil tussen theorie en praktijk gigantisch. Zonder grondige kennis van authentieke ambachten en materialen wordt het erg moeilijk om een werf te leiden. Vandaar dat Renotec investeert in opleidingstrajecten waarbij onze meestergasten hun kennis doorgeven aan jonge mensen.”

Trots op ambachten

Beelden, schilderijen, natuursteen, schrijn-, hout- en smeedwerk, glas-in-lood, authentieke vloeren, …: wij kunnen al deze elementen terugbrengen naar hun oorspronkelijke toestand. Mét oog voor detail en een absoluut respect voor de vroegere ambacht. “We beschikken over een ambachtencentrum waarin een dertigtal mensen met verschillende kerncompetenties actief zijn,” vervolgt Maarten Provinciael. “Het zijn stuk voor stuk ambachtslieden in de echte zin van het woord. Ook hier weer staat kennisoverdracht centraal.

Engelengeduld

Renotec beschikt intern over een unieke expertise van oude technieken en materialen. Wie deze kennis onder de knie wil krijgen, moet zich jarenlang willen engageren en vooral engelengeduld hebben. We zouden het bijna een ‘roeping’ kunnen noemen. Gelukkig zien we geregeld jongeren die hun hart aan historische gebouwen hebben verloren. Deze zijn bij Renotec welkom om volgens het principe van leermeester-leerjongen/meisje praktijkkennis te komen opdoen. Hun instroom kan velerlei zijn: het kunstonderwijs, masters in de restauratie, technisch onderwijs,… Het studieniveau maakt ons bitter weinig uit. Zolang het maar jongeren zijn met een grote honger naar kennis over ambachten. We willen absoluut niet dat deze kennis niet verloren gaat.”

Innovatie

Hoewel het een tegenstelling lijkt, gaan ambachten en innovatie hand in hand. “We omarmen graag nieuwe technologieën die de ambachten kunnen ondersteunen,” legt Maarten Provinciael uit. “Zo experimenteren we momenteel met 3D-scanning en fotogrammetrie om de staat van de gebouwen en materialen op voorhand in kaart te brengen. In 3D-printing zien we dan weer potentieel voor de grondige voorbereiding van het werkstuk, alsook het bijhouden van informatie. We slagen er zelfs in om de verbinding te maken tussen ambacht en verregaande automatisering met computergestuurd draai-, frees- en zaagwerk.”

Samen sterk

Intussen telt het ambachtencentrum vijf restauratie-ateliers: glas-in-lood atelier , kunstobjecten atelier, schrijnwerkerij, steenkapperij en tenslotte ook een smederij. “Waar ze voordien over het hele land waren verspreid, krijgen ze nu een gezamenlijk onderkomen in Geel,” vertelt Maarten Provinciael. “Onder leiding van Sofie De Deckere en mezelf zullen ze onder één koepel werken. Bedoeling is synergiën te vinden en er voor te zorgen dat de restauratiewerven nog beter ondersteund kunnen worden door de ateliers die nauw samenwerken.

Projecten

“Met de divisie ‘restauratie en herbestemmingen’ zijn we steeds werkzaam in heel België en hebben we zeer uiteenlopende werven. Je kent zeker een aantal van onze realisaties. Zo zijn we momenteel volop bezig met de restauratie van Het Steen in Antwerpen, het Edelhof in Munsterbilzen, de Sint-Pieterskerk te Leuven. Bovendien zijn we de laatste jaren intensief bezig met de restauratie van verschillende authentieke molens en gebouwen in Bokrijk

1 reactie

  1. Jan schouteet

    Prachtig en vooral een nuttig en noodzakelijk initiatief. Zelf ben ik werkzaam in de restauratie van non-ferrometalen. Mocht u mij ooit kunnen gebruiken bij uw projecten kan u mij altijd vrijblijvend contracteren. Ik ben hoofdzakelijk gespecialiseerd in kerkwerk.
    Vriendelijke groet
    Jan Schouteet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen