Renotec organiseert een eigen praktijkopleiding

Het was vorige week in de media: de aangepaste eindtermen voor TSO en BSO. Wat betekent dit voor de bouwbedrijven? En wat doet Renotec hier aan? Lees het in onze blogpost.

Nieuwe eindtermen BSO en TSO

Begin februari publiceerde de VDAB zijn lijst met knelpuntberoepen. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Het is voor de bouwsector geen verrassing dat geschoolde vakmensen met een praktijkopleiding zeer hoog op deze lijst staan.

Vorige week werden dan ook de nieuwe eindtermen van BSO en TSO bekend gemaakt. Door de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad in TSO en BSO dreigt het aantal uren voor technische en beroepsgerichte vorming fors te dalen. Afhankelijk van de studierichting zouden 4 tot 12 lesuren per week verloren gaan voor bijvoorbeeld toegepaste fysica, elektronica of elektriciteit. In de plaats daarvan komt extra basisvorming over burgerschap, kunst en cultuur. Een beslissing waar vele ondernemers niet gelukkig mee zijn. Voka sprak over ” een beslissing die ons mijlenver terug slaat” . Confederatie Bouw en 16 andere sectorfederaties schreven een open brief naar de volksvertegenwoordiger om het probleem aan te kaarten.

Een eigen praktijkopleiding

Ook Renotec voelde dit tekort al langer en startte een jaar geleden met zijn ‘vakman in opleiding’ programma. Deze eigen praktijkopleiding geeft schoolverlaters en mensen die zoeken naar een heroriëntering de kans om een volledig jaar de verschillende disciplines van Renotec te leren.

Renotec organiseert 2 infomomenten:

05/03/2020 – Geel
23/04/2020 – Brussel

Meer info over vakman in opleiding

Nog vragen? Bel ons op +32 477.99.00.24
Aantal plaatsen beperkt!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vakman in opleiding

We spreken met HR manager An Willaert die ons uitlegt waarom Renotec dit initiatief heeft opgezet.

Wat is het doel van deze praktijkopleiding? 

An: “Wij willen hiermee leerlingen die afstuderen van de vakschool een betalend praktijkjaar ‘Renovatie & Restauratie’ aanbieden bij ons, met een vast contract.  We zijn hiermee in september 2019 gestart. Dit jaar gaan we nog een stapje verder en hopen we ook mensen die zich willen heroriënteren te bereiken.”

Wat houdt het programma exact in? 

An:”Het is eigenlijk een extra praktijkopleiding, en dat terwijl de deelnemer een loon betaald krijgt! Tijdens dit opleidingsjaar tot vakman komen heel wat verschillende aspecten aan bod. Ten eerste maken de kandidaten kennis met onze verschillende afdelingen. Samen met een coach gaan ze aan de slag op verschillende uitdagende projecten. Dit geeft hen de kans om van onze verschillende specialisaties en technieken te proeven.

Het is echt een praktische opleiding: ze leren al doende, op échte projecten. Verder draaien ze ook mee in het magazijn en atelier. Op deze manier maken ze ook kennis met onze artikelen en gespecialiseerde machines. En we zorgen ook voor nog extra gespecialiseerde opleidingen : VCA examen, veiligheidsopleidingen, EHBO, ergonomie, stelling en rolstelling, …”

Wat gebeurt er na de opleiding?

An: “Bij een succesvolle opstart, bekijken we samen met de kandidaat welke divisie of soort werk hem of haar het beste ligt. We bieden hen ook de kans om hun rij-examen te behalen of eventueel diploma’s voor het werken met gespecialiseerde machines.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen