Industrieel erfgoed op Thorpark

Vorig jaar renoveerde Renotec al het ventilatiegebouw en passerelle van Thorpark. Sinds april 2019 is het schachtgebouw zelf aan de beurt. Het vakblad Bouwen aan Vlaanderen bracht een bezoek aan onze werf. Lees hun verslag van onze werkzaamheden

Betonherstelling voor schachtgebouw in Waterschei

Op de voormalige mijnsite in Waterschei, die beetje bij beetje wordt omgetoverd tot het Thor Park, heerst al jaren een bedrijvigheid van jewelste. Terwijl de nieuwe ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond schieten, wordt het resterende industriële patrimonium in ere hersteld. Na het hoofdgebouw (Thor Central), het ophaalgebouw, het ventilatiegebouw en de passerelle is het de beurt aan het iconische schachtgebouw. Via manuele betonherstelling en doeltreffende corrosiebeschermingsmaatregelen wordt deze imposante mijnruïne klaargestoomd voor een tweede leven als tentoonstellings-, receptie- en picknickruimte.  

Van steenkoolmijn naar tentoonstellingsruimte

De steenkoolmijn van Waterschei was een van de zeven steenkoolmijnen van het befaamde ‘Kempens steenkoolbekken’. Van 1907 tot en met 1987 vonden er op het meer dan 100 hectare grote terrein intensieve ontginningsactiviteiten plaats. Nadien wachtte de site hetzelfde lot als de andere voormalige mijnen in de regio, leegstand en verval. Gelukkig werd haar unieke karakter nooit helemaal uit het oog verloren. Sinds 1993 geniet deze site een beschermde status. In het kader van het prestigieuze Thor-project krijgen de resterende mijnmonumenten een grondige opknapbeurt. In sommige gevallen ook een nieuwe bestemming. Dit geldt eveneens voor het indrukwekkende schachtgebouw. Deze zal niet alleen fungeren als publiek toegankelijke fietsenstalling en picknickplek (gelijkvloers), maar ook als een unieke tentoonstellings- en receptieruimte. Via de 9 meter hoge passerelle is het schachtgebouw verbonden met het hoofdgebouw.

Een ware blikvanger

Het schachtgebouw is gezien zijn rijzige gestalte één van dé blikvangers op de voormalige mijnsite. Het rigide betonskelet en de grote raampartijen geven het desolate volume een ruwe casco-uitstraling, die ook na de werken intact moet blijven. Vandaar dat er naast restauratie en renovatie grotendeels geopteerd werd voor conservatie. Geen overbodige luxe, want de gewapende betonstructuur was er behoorlijk slecht aan toe. “Tijdens ons uitgebreide vooronderzoek werd duidelijk dat er heel wat betonrenovatie nodig was”, zegt Jan Kriekemans, projectleider bij Renotec. “De rehabilitatie van het schachtgebouw bestaat dan ook voor circa 80 procent uit betonherstelling, waarbij we quasi altijd manueel werken.

200 ton herstelmortel voor de betonherstelling

Aan het eind van de rit zullen we in totaal bijna 200 ton herstelmortel nodig hebben gehad om alle constructieve euvels weg te werken. Dat is toch niet min. Aangezien we slechts een jaar de tijd kregen om het schachtgebouw op te frissen, is het een zeer arbeidsintensief project. We zijn permanent met een 25-tal mensen aan de slag op de werf en hanteren een zeer strikte planning.”

Kathodische bescherming

Om de buitenschil van het schachtgebouw te beschermen tegen weer, wind en corrosie, is hij niet alleen bekleed met een dunne micromortel, maar ook kathodisch beschermd. “Als je corrosie echt wil stoppen, moet je opteren voor kathodische bescherming met opgelegde stroom. We testten deze techniek een jaar voor de aanvang van de werken uit via een proefopstelling, die uitwees dat het systeem dat we voor dit gebouw ontwikkelden niet alleen efficiënt is, maar ook duurzaam in de tijd. De buitenschil rustten we uit met zinkanodes om de wapening voortaan maximaal te kunnen vrijwaren”, legt Jan Kriekemans uit.

Betonversterking

“We hebben op bepaalde plekken ook gelijmde wapening toegepast om betonelementen of -structuren te verstevigen. Voor het overige hebben we een nieuw dak geplaatst, twee lichtkoepels geïntegreerd (inclusief een deel staalbouw), elektriciteitswerken uitgevoerd, de funderingen aangepakt, enkele nieuwe ramen en deuren geïnstalleerd, enzovoort. Ondanks al deze ingrepen zal het mijnverleden nog steeds tastbaar zijn in dit opgefriste schachtgebouw, dat voor het overgrote deel een open structuur blijft.”

Note: de foto’s zijn genomen nog voor de coronacrisis. Van social distancing of mondmaskers was toen nog geen sprake. 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Projectleider

Renotec is op zoek naar een projectleider om de leiding te nemen over 1 grote en verschillende kleinere werven. Als klasse 8 hoofdaannemer focust Renotec zich onder andere op gespecialiseerde…

Ontdek deze job

Senior Calculator Leidingtechnieken

Als senior calculator maak je zelfstandig kostprijsberekeningen voor renovatieprojecten. Verder ben jij het aanspreekpunt voor onze junior calculators. Voor deze functie zoeken we iemand om te werken van uit ons…

Ontdek deze job

Calculator

Als calculator maak je kostprijsberekeningen voor renovatieprojecten.

Ontdek deze job