Coronaproof uitstap: uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke

In Middelkerke heeft de Vlaamse Landmaatschappij een uitkijkplatform gebouwd bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Vanop het platform heb je op 5 meter hoogte een mooi uitzicht op de bunkersite Bamburg en het natuurgebied de Schuddebeurze. Het platform is sinds 7 november open voor het publiek. Renotec droeg ook zijn steentje bij aan dit niet-alledaags project.

Coronaproof uitstap: uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke

Coronaproof uitstap

Het is voor velen een uitdaging om een coronaproof uitstap te vinden. De natuur en de frisse lucht opsnuiven is echter altijd een goed idee. Sinds deze week is het nieuw uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke open voor publiek. Het cirkelvormige uitkijkplatform biedt plaats aan 6 personen, in deze coronatijd wordt dat 4 personen. Het biedt een prachtig uitzicht op de bunkersite Bamburg en het natuurgebied de Schuddebeurze. Ook voor Renotec was dit geen alledaagse restauratie. 

Consolidatie

De groep bunkers op de site Bamburg, ook een “veldbatterij” genoemd, is door het Duitse leger gebouwd in 1942 om de haven van Nieuwpoort te beschermen tegen aanvallen van de geallieerden. Er waren bunkers voor manschappen en voor munitie, met tussen en rond de bunkers een netwerk van loopgraven. Voor hun vertrek in 1944 brachten de Duitsers de twee munitiebunkers tot ontploffing.

Voor het overige is de site goed bewaard. Ze is beschermd als monument en als landschap. Het hoofddoel was dan ook consolidatie, zodat de site weer jaren meekan. Hiervoor verzorgde Renotec de coördinatie. We verwijderden graffiti en zorgden voor de fixatie van oorspronkelijke tekstfragmenten door een restauratrice. In de oorspronkelijke keukenbunker maakten we zelfs vleermuishuisjes. Alles moest met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Zo mochten we niet met zware kranen bij de bunkers komen om het historisch materiaal dat onder de grond zit te beschermen.

 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job

Metser-diender regio Mechelen

Samen met een team van vaklui werk je aan de restauratie van historische panden en kerken.

Ontdek deze job