Eerste ecoveloduct van Oost-Vlaanderen verbindt Aalter met Deinze

Deze ochtend werd het ecoveloduct tussen Aalter en Deinze plechtig geopend. Hierdoor worden er twee groengebieden verbonden en kunnen dieren veilig oversteken. Renotec renoveerde de oude brug die dienst deed als basis voor het ecoveloduct en bouwde het om tot een veilige dierenoversteekplaats. En dat alles met respect voor de natuur en de dieren. Lees meer hoe we dit deden.

Eerste ecoveloduct van Oost-Vlaanderen verbindt Aalter met Deinze

Wat is een ecoveloduct?

Een ecoduct is een speciaal ingericht viaduct dat dieren toelaat veilig de weg over te steken. Een ecoveloduct heeft nog een extra functie,  deze kan namelijk ook door fietsers en wandelaars gebruikt worden. Langs beide zijden van de E40 in Nevele ligt een groengebied. Helaas vormt de E40 voor veel dieren een gevaarlijke barrière tussen die twee groengebieden.  Er waren dan ook vaak meldingen van aangereden dieren op de autosnelweg. Gevaarlijk voor de dieren, uiteraard. Maar ook voor de chauffeurs was dit een gevaarlijke situatie. Om dit in de toekomst te voorkomen, gaf het Agentschap Wegen en Verkeer de opdracht om de bestaande brug aan de Cromekestraat om  te vormen tot een een ecoveloduct. Auto’s en landbouwvoertuigen kunnen niet langer op die plaats de E40 oversteken.

Van bestaande brug tot ecoveloduct

Renotec bouwde de bestaande brug om. Er was nood aan betonherstel en injectiewerken. Nadien splitsten we de baan op in 2 delen. Langs de ene kant zie je de weg voor fietsers en voetgangers. Daarnaast vind je een onverhard gedeelte voor de dieren. Deze stroken zijn gescheiden door een zone met hout. In deze omgeving voelen vooral de iets kleinere dieren zich thuis. Naast het fietspad en het onverhard deel plaatsten we ecorasters. Deze positioneerden we langs beide zijden van de E40 om de dieren naar de brug te leiden en te vermijden dat ze voor of na de brug toch op de snelweg zouden belanden. Het ecoraster bestaat uit een twee meter hoge omheining van houten palen met gaas ertussen. 

Bovendien zorgden we voor nog extra elementen waardoor de dieren zich thuis zouden voelen. De wanden van de brug zijn gesloten. Dit om het geluid en het licht van de snelweg af te schermen voor de dieren op de brug.

Officiële opening

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, mocht het ecoveloduct vanmorgen plechtig openen. Ook Jan Vermeulen (Deinze), Pieter De Crem en Patrick Hoste (Aalter) waren erbij. Zij fietsen als eersten over de ecoveloduct. 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Arbeider spuitbeton

Samen met een team van vaklui werk je aan de kwalitatieve renovatie van leidingsstelsels.

Ontdek deze job

Projectleider Burgerlijke Bouwkunde Mix (M/V)

Betonrenovatie is één van de specialisaties van Renotec. Niet enkel gebouwen en industriële sites vragen om dit soort renovatie. Maar we spitsen ons ook toe op kunstwerken zoals tunnels en…

Ontdek deze job

Ploegbaas spuitbeton

Samen met een team van vaklui werk je aan de kwalitatieve renovatie van leidingsstelsels.

Ontdek deze job