Geklasseerde interbellum dubbelwoning

De projecten van onze divisie Restauratie en herbestemmingen, zijn enorm divers. Van kerken en kathedralen tot oude stations. Op dit ogenblik is het team onder meer aan het werk aan de architectenwoning van Jozef Schellekens: een prachtige interbellum dubbelwoning. Ontdek hoe ze, in opdracht van AIM architecten, met respect voor de originele architectuur de geklasseerde gevel restaureren.

Geklasseerde interbellum dubbelwoning

Architect en kunstenaar Jozef Schellekens

Jozef Schellekens, een geboren en getogen Turnhoutenaar bouwde in 1935 samen met z’n vriend en schrijver Theo Op de Beeck de dubbelwoning aan de Steenweg op Mol 64-66 in Turnhout. Dit gebouw is tot op vandaag het icoon voor modernistische architectuur in de Kempen. De woning is ondertussen door de Vlaamse Gemeenschap beschermd als monument, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. De woning heeft een zakelijke vormgeving en een vernieuwde ruimtelijke indeling. Het is opgebouwd in een sobere compositie van kubistische baksteenvolumes met karakteristieke raampartijen in metalen schrijnwerk die doorlopen over twee bouwlagen.

Tweede renovatie

In 2012 werd het eerste deel van de geklasseerde interbellum dubbelwoning Schellekens-Op de Beeck van architect Jozef Schellekens gerestaureerd. Op dit ogenblik neemt ons team van de divisie restauratie en herbestemmingen het tweede gedeelte van de gevel onder handen.

Het blijft in de familie

De woning was tot 2017 eigendom van dhr. en mevr. Alex Op de Beeck, de zoon van de oorspronkelijke opdrachtgever dhr. Theo Op de Beeck, jeugdvriend van Jozef Schellekens. Jef Vanhout, de achterkleinzoon van Jozef Schellekens, kocht de dubbelwoning aan in 2017. Door zijn initiatief werd een eerste deel van de restauratie opgestart.

De huidige restauratie

Ten eerste, nemen we bij deze restauratie de gevel integraal onder handen. Dit betekent het reinigen van de gevelsteen, voegwerk, dakranden en zinken afvoerbuizen. Sommige van de stenen van de gevel waren in slechte staat en moesten we vervangen.  Dat was een uitdaging, want de oorspronkelijke stenen zijn vandaag niet meer verkrijgbaar. Gelukkig was er ook een tuinmuur die in de jaren ’40 opgetrokken was in diezelfde steen. Daarom beslisten we om de tuinmuur te slopen en de stenen te herbruiken voor de gevel. Hierdoor is de restauratie perfect afgestemd op de volledige gevel. Bovendien vormen de 2 tuinen zo terug een geheel, zoals in de jaren ’30 door Jozef Schellekens ontworpen.

Renovating for the future

De opdrachtgever, Architects in Motion en Renotec werken onder het deskundig toezicht van het IOED Erfgoed Noorderkempen.

In een latere fase zal het buitenschrijnwerk en het interieur onder handen genomen worden. Op die manier wordt het icoon van het Kempens modernisme klaargemaakt voor een volgende generatie. Dat past perfect bij ons motto: Renovating for the future.

Opmerking: Het beeldmateriaal is eigendom van onze opdrachtgever AIM – Architects in motion. Alle rechten zijn dan ook voorbehouden aan AIM. 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job