Het Steen

Antwerpen Het Steen, het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen wordt momenteel gerenoveerd en zal omgevormd worden tot een toeristisch onthaalcentrum met belevingsparcours in het historische gedeelte.

Het Steen

Herbestemmingsproject: van burcht tot onthaalcentrum

Het Steen werd gebouwd tussen 1200 en 1225 als poortgebouw van de Antwerpse burcht. Gedurende de eeuwen werden er gedeeltes bijgebouwd en had het gebouw verschillende functies: burcht, gevangenis en museum. Nu ondergaat het een nieuwe herbestemming en vormen wij het monument om tot een onthaalcentrum.

Samen met onze bouwpartner zorgt Renotec voor  de restauratie met respect voor de oude archeologie. Eerst starten de afbraakwerken van alle latere aanvulling. Aansluitend bouwen we deze weer op en integreren we ze in het historische complex. We restaureren de historische bouw nadien volledig. Uiteraard voeren we dit uit met oog op maximaal behoud van monumentale elementen.

Restauratie van Het Steen

Omdat we dé specialist zijn in restauratiewerken, neemt Renotec alle werken aan het historische deel voor zijn rekening. De daken worden volledig vernieuwd, inclusief het herstel van de dakstructuren en de houten spanten. We demonteren en restaureren alle historische elementen. Enkele voorbeelden van deze historische elementen zijn het schrijnwerk, de gevelankers en sierelementen, torenspitsen en de natuurstenen ballustrades. We herstellen en vervangen de originele glas-in-lood beglazing. En ook de historische pleisterlagen ondergaan een renovatie met originele materialen. De oude burchtmuur herstellen we met originele recuperatiestenen. Verweerde natuursteen, loodbescherming en afwatering vervangen we.

Renotec coördineert ook nog andere werken. Naast het historische deel komt een nieuwbouw. We kozen bewust voor een gevelsteen met een dégradé effect en verticaal reliëf zodat oud en nieuw een geheel vormen.

Archeologische vondst

Dat renovatiewerken steeds onverwachte situaties met zich meebrengen, dat wisten we al. Zo ook op deze site. Tijdens de werken werd er een archeologische vondst gedaan. Deze vondst bewijst dat Het Steen mogelijk het oudste gebouw van Vlaanderen is. Een titel die op dit moment toebehoort aan Het Gravensteen in Gent. 

Volgens Antwerpse folklore woonden de reuzen Druon Antigoon en Lange Wapper vroeger in Het Steen. Hopelijk vinden zij de renovatie ook geslaagd.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job

Metser-diender regio Mechelen

Samen met een team van vaklui werk je aan de restauratie van historische panden en kerken.

Ontdek deze job

Timmerman/dakwerker regio Limburg of Antwerpen

Samen met een team van vaklui werk je aan het renoveren en herstellen van hellende daken van klassieke gebouwen en beschermde monumenten.

Ontdek deze job