Neptunium

Schaarbeek Het gemeentelijk zwembad Neptunium in Schaarbeek is een pareltje van modernistische architectuur. De tand des tijds heeft het zwembad echter niet onaangetast gelaten, waardoor het dringend aan vernieuwing toe is. Wegens de ouderdom van het gebouw werd tijdens de constructie veelvuldig gebruik gemaakt van asbesthoudende materialen. Renotec verwijderde in 2017 reeds alle cementtoepassingen en isolatie. In 2019 bleek dat dit slechts het topje van de ijsberg was. Een nieuwe toepassing werd ontdekt: op nagenoeg alle met crépi bezette oppervlaktes in de natte ruimten van het zwembad werd asbest teruggevonden. Ook hier deed men beroep op de expertise van Renotec.

Neptunium

Een modernistische parel

Het zestig jaar oude zwembad van Schaarbeek ondergaat momenteel een grondige totaalrenovatie. Men ontwierp het zwemcomplex destijds om de impressie van een boot op te wekken bij de watersporters. Door de 3 verdiepingen van tribunes, waarvan er 2 uitgerust zijn met kleedhokjes, waan je je een passagier op een cruiseschip. Als kers op de taart kreeg elke deur een patrijspoort. Door zijn architecturale achtergrond is Neptunium dus een geklasseerd gebouw – Een extra uitdaging die Renotec niet uit de weg ging.

Asbestsanering in het oude sportcomplex

Onze teams waren verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbesthoudend pleisterwerk dat in de natte ruimte van het grote en kleine bad werd aangetroffen. De werken werden uitgevoerd door onze collega’s van Areno onder begeleiding van de projectleiders van Renotec. In totaal verwijderden we een goede 4.600m² aan pleisterwerk.

Pleisterwerk valt onder de noemer ‘losgebonden asbest’. Dat maakte er de klus niet gemakkelijker op. We plaatsten de volledige ruimte hiervoor in hermetische zone. Het was belangrijk dat alle oppervlaktes goed bereikbaar bleven.  Om dit te realiseren installeerden we de volumestelling in het grote bad zelf. De kern van de stelling steunde in de kuip van het grote bad met uitbouw tot op de tribunes. Om de structuur te beschermen tegen contaminatie werd deze vervolgens volledig met krimpfolie ingepakt. Dit leverde een impressionant zicht op!

Wanneer kunnen de mensen van Schaarbeek terug zwemmen in hun Neptunium? In het voorjaar van 2020 rondden we alle asbestsaneringswerken af en momenteel draait de totaalrenovatie op volle toeren. Een exacte einddatum staat nog niet vast, maar het zwembad is alvast een stuk veiliger geworden.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Stage projectleider (M/V)

Ben jij een ingenieursstudent? Wij bieden elk schooljaar weer opnieuw stageplaatsen aan. Wil jij proeven van de job als projectleider? Meld je dan hier aan.

Ontdek deze job

Polyvalent arbeider asbest (M/V)

Wij zoeken een polyvalent arbeider asbestverwijdering die samen met een team van gedreven collega’s asbesthoudende materialen verwerkt op onze site in Mol.

Ontdek deze job