Paviljoenwoningen

Evere De paviljoenwoningen in Evere vormen met hun felle kleuren een vrolijke aanblik. Deze woningen, die gebouwd zijn naar ontwerp van de architect Willy van der Meeren, worden nu blok per blok gerenoveerd. Hierbij wordt de hinder voor de bewoners tot een minimum beperkt.

Paviljoenwoningen

Willy Van Der Meeren, een architect met een visie

Deze architect had een zeer duidelijke visie. De ontwerpen voor zijn sociale woningen worden gekenmerkt door zijn bijzondere aandacht voor het gemeenschapsleven en de mogelijkheid tot het personaliseren van wooneenheden. De paviljoenwoningen dragen duidelijk zijn stempel. Je ziet ook de tijdsgeest van de jaren ’50 terug in de ontwerpen en het gebruik van de primaire kleuren. De verschillende blokken van deze paviljoenwoningen zijn in verschillende kleuren geschilderd. Zo is er een rode, blauwe, groene en gele blok. De woningen waren echter toe aan een grondige en energetische renovatie.  In opdracht van Everecity neemt Renotec deze taak op zich. We zorgen ervoor dat het oorspronkelijk ontwerp behouden blijft, maar passen het aan aan het comfort en energiezuinigheid van deze tijd.

Paviljoenwoningen, een schoolvoorbeeld van energetische renovatie

De renovatie van deze Paviljoenwoningen kan worden gezien als een perfect voorbeeld van de expertise en vakmanschap van onze divisie energetische renovatie. Heel de buitenschil wordt gerenoveerd. En dit terwijl de huurders maar 3 dagen hun woning dienen te verlaten. Op deze 3 dagen wordt de gevel volledig gestript, vernieuwen we het volledige buitenschrijnwerk en plaatsen we gyproc binnenin. Nadien schilderen we een eerste primerlaag en plaatsen we de plinten.  Langs de buitenzijde krijgen deze woningen een nieuwe crepi.

Naast de woningen, worden ook de typerende toegangen en loopbruggen van de 4 paviljoenen gerenoveerd. De originele luifels waren in slechte staat waardoor we deze volledig hebben moeten afbreken en vanaf nul hebben opgebouwd. De bekistingswerken, waarvan je hierboven enkele foto’s kan zien, zijn het werk van onze Renotec schrijnwerkerij in Wijnegem. In hun ateliers maakten zij alle mallen en contra-mallen zodat er op de werf nog zo min mogelijk bekistingswerk nodig was.

Verhoging van het comfort

Het concept is gebaseerd op twee doelstellingen. De eerste doelstelling is om woningrenovaties zo snel mogelijk uit te voeren. Huurders willen hun woning niet voor lange tijd verlaten. En voor de sociale huisvestigingsmaatschappij betekent dit dat ze geen inkomsten verliezen. Bovendien kan er voor een gefaseerde projectaanpak gekozen worden. Hierbij werken we de verschillende woningen één voor één af. Zo vermijd je dat volledige wijken leeg komen te staan. Het tweede doel is de enorme energiebesparing. De normen worden steeds strenger, en dat vraagt ingrijpendere oplossingen. Deze totaalrenovatie heeft dan ook een grote impact op het comfort van de bewoners. We merken dan ook dagelijks dat de bewoners zeer tevreden zijn met deze renovaties.