Pipe-bursting vernietigt en vernieuwt Brusselse riolering in 1 beweging

Brussel is aan een grote renovatiegolf van zijn rioleringsstelsel bezig. Een gigantisch project waar ook Renotec zijn steentje aan bijdraagt. Wij vernieuwden de riolering in de Versailleslaan in Neder-Over-Heembeek door middel van pipe bursting , een innovatieve en snelle techniek die veel minder impact heeft op de omgeving dan klassieke graafwerken.

Pipe-bursting vernietigt en vernieuwt Brusselse riolering in 1 beweging

Pipe-bursting: Verpulvering en plaatsing in 1

Wanneer een bestaande buis sterk gedegradeerd en/of vervormd is, kan een vervanging door middel van pipe-bursting een oplossing bieden. Bij deze semisleufloze techniek, één van de kerncompetenties van de divisie Leidingtechnieken, wordt de bestaande buis gebroken door middel van een splijtkop en in de omliggende grond gedrukt. Achter deze splijtkop trekken we tegelijkertijd een nieuwe buis door de gebroken leiding. Aan het ene uiteinde van de te vervangen buis wordt de pipe-bursting machine opgesteld, aan het andere uiteinde wordt de nieuwe buis ingevoerd. Zo kunnen we diameters van 200 tot 800 mm vernieuwen met lengtes liggende tussen 5 en 200 m.

De situatie in Neder-Over-Heembeek bleek ideaal om pipe-bursting toe te passen. De bestaande gresriolering met een diameter van 400 mm in de Versailleslaan was in erbarmelijke staat. We besloten daarom de slechte riolering door middel van pipe-bursting te vervangen door HDPE-buizen. Een burstkop met een iets grotere diameter dan de buis verpulverde de bestaande leiding. Op het zelfde ogenblik, trokken we de nieuwe kunststofleiding, die achter de burstkop hangt, op zijn plaats.

HDPE-buizen van 1 meter

Onze innovativiteit en wendbaarheid kwam in dit project goed van pas. We dachten eerst lange buizen bovengronds aan elkaar te lassen en ze langs grote putten in de grond te trekken. Maar de nutskabels in de Versailleslaan zijn slecht geplaatst en verhinderen om onze grote installatie te plaatsen. Daarom opteerden we voor korte buizen, van 1 m en soms maar 0,5 m lang, om te gebruiken om zo van toegangskamer naar toegangskamer van de riolering te werken. Telkens over een afstand van ongeveer 30 m. Het voordeel van zulke kleine buizen is dat je met een kleine machine kunt werken en met kleine putten van maar 1,5 op 1,5 m.

Slimme koppelingen en camera

Dat pipe-bursting een innovatieve techniek is, bewijst de manier waarop de verbindingen gemaakt worden en de waterdichtheid gegarandeerd wordt. Terwijl de burstkop de ene buis mee in de rioleringsstreng trekt, wordt de volgende buis er tegen geperst. Zodra de mof-spieverbindingen die in de wand zitten in elkaar klikken, is de nieuwe riolering waterdicht. Die verbindingen zorgen er ook voor dat de randen van de buizen niet uitspringen. Zo beperken ze de wrijving tijdens het trekken door de grond tot een minimum.

Omdat pipe-bursting semisleufloos wordt uitgevoerd, is voorbereiding zeer cruciaal. Voor we de werken startten, hebben we met een camera in de oude buis gekeken om de staat van de buis te controleren en te bepalen waar de huisaansluitingen zich bevonden. Die afstanden hebben we bovengronds uitgezet. Zo wisten we precies waar we putten moesten graven om ook die aansluitingen te vernieuwen.

Pipe-bursting zorgt voor een minieme impact op de omgeving 

Het grote voordeel van pipe-bursting is de minimale impact van de werken op de omgeving en het verkeer. Bij traditionele opensleufwerken zouden we hier minstens één rijstrook hebben moeten afsluiten. Bovendien liggen de voetpaden, opritten en parkeerplaatsen over een afstand van tientallen tot honderden meters dan helemaal open. Met deze uitvoering hoeven we maar enkele kleine putten te graven in het voetpad en de parkeerstrook. In de Versailleslaan liggen een politiekantoor, enkele scholen en verschillende bushaltes. Zij hebben weinig tot geen hinder ondervonden tijdens de werken.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Rioolarbeider

Samen met een team sta je in voor het uitvoeren van interventies aan leidingsstelsels.

Ontdek deze job

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Ploegbaas spuitbeton

Samen met een team van vaklui werk je aan de kwalitatieve renovatie van leidingsstelsels.

Ontdek deze job