Zuil aan Engelse Hof aan Abdij van Vlierbeek gerestaureerd

Nog net voor het bouwverlof in december, werd de toegangspoort aan de Abdij van Vlierbeek terug in ere hersteld. Beide zuilen pronken nu weer naast elkaar nadat één van de twee vorige zomer veel schade opliep door een vrachtwagen. In de blog lees je verder over het prachtige werk van onze vakmannen.

Zuil aan Engelse Hof aan Abdij van Vlierbeek gerestaureerd

Poortrestauratie

Door een aanrijding met een vrachtwagen in de zomer van 2019, liep één van de zuilen van de Abdij van Vlierbeek zeer grote schade op. Enkel het bovendeel met lijst in kalkzandsteen en de originele dekstenen in blauwe hardsteen konden we redden. Een poortrestauratie was dus noodzakelijk. Onze vakmannen waren al gekend met de abdij. Zo restaureerden we al eerder de  Noorderpoort, de Westerpoort en het kapelletje met aanpalende muur op de abdijsite.

Met respect voor het verleden

De uitdaging van deze poortrestauratie namen we dan ook graag aan. Renotec restaureert steeds met respect voor het verleden. Onze vakmannen bepaalden eerst welke authentieke onderdelen we konden hergebruiken en recupereren. Deze onderdelen ondergingen eerste een reinigingsbeurt in ons eigen atelier. Vervolgens bouwden onze vakmannen zowel de plint in kalkzandsteen als de eigenlijke zuil in baksteen in het atelier prefab herop. Dit gebeurde deels met nieuwe materialen en deels met gerecupereerde materialen van elders. Werken met het prefabprocedé was een primeur!

Préfab

We kozen bij deze poortrestauratie zeer bewust voor prefabopbouw. Het grote voordeel is dat we onafhankelijk van de weersomstandigheden konden werken. Net voor het einde van het jaar werkten we de zuilen af. We transporteerden alle onderdelen naar de abdijsite. Daar plaatsen onze vakmannen de elementen finaal op elkaar. Beide zuilen pronken er nu weer trots naast elkaar. De zwarte smeedijzeren poort die bij het geheel hoort, wordt momenteel gerestaureerd in onze smederij. 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Timmerman/dakwerker regio Limburg of Antwerpen

Samen met een team van vaklui werk je aan het renoveren en herstellen van hellende daken van klassieke gebouwen en beschermde monumenten.

Ontdek deze job