Restauratie is een teamsport

Renotec restaureert correct, duurzaam en met oog voor de historische context. Ons doel: waardevolle historische gebouwen en monumenten doen herleven. We geven jullie graag een blikje achter de schermen en polsen bij technisch directeurs restauratie en herbestemmingen Maarten Provinciael en Jan De Busser hoe Renotec deze uitdagingen professioneel aanpakt.

Wat maakt de restauratie van monumenten zo uitzonderlijk?

Jan: Het geeft veel voldoening om mee te kunnen werken aan dergelijke waardevolle gebouwen. Het zijn tenslotte toch uitingen van onze geschiedenis. Toeristen komen speciaal naar deze gebouwen kijken en dan voel ik mij altijd weer trots dat ik – samen met met het hele Renotec team – hieraan kon meewerken. Het is natuurlijk ook een kunst op zich om bij deze gebouwen ingrepen te doen. Alles moet mooi in het geheel passen.

Maarten: Klopt. Esthetiek is bij deze projecten zeer belangrijk. De restauratie moet niet alleen technisch goed zijn, het moet er op het einde ook goed uitzien. Wij restaureren steeds met respect voor het verleden. De slogan van Renotec is niet voor niets ‘Renovating for the future’. We willen de historische gebouwen beschermen en doorgeven aan de volgende generatie. Naast restauratieprojecten zijn we ook gespecialiseerd in herbestemmingen. Hier geven we het gebouw een tweede leven met soms een zeer verschillende functie dan voorheen.

Jan: Restauratie – en herbestemmingsprojecten zijn zeer divers. Er komen heel veel verschillende ambachten, technieken en specialisaties bij kijken. Het onverwachte maakt het extra boeiend. Je weet vaak niet wat er achter het dak of de muur verscholen zit tot je het open maakt. Geen enkel project
is hetzelfde. We zullen ons zeker nooit vervelen (lacht).

Hoe pakken jullie dergelijke projecten aan?

Maarten: Net omdat het respect voor het verleden zo belangrijk is, kiezen we er bewust voor om de restauratiewerken zo veel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. Wij zetten in op eigen vakmensen die deze gespecialiseerde technieken aankunnen. We leiden hen op, zowel op de werf als in onze eigen ateliers. Deze ateliers zijn zeker één van onze sterkten. Maar vergis je niet, het is niet omdat we inzetten op deze ambachten en oude technieken dat we oubollig zijn. We kiezen ook het pad van innovatie en nieuwe processen. We zitten dan misschien veel in het stof, we zijn geen stoffige sector. Digitalisering en automatisering doen dan ook snel hun intrede in onze werkomgeving. Dat moet je niet zien als vervanging van de ambacht, maar ze zijn er ter ondersteuning. De hand van de meester blijft cruciaal.

Jan: Restauratie is ook al lang veel meer dan puur enkele stenen op elkaar zetten. Onze meerwaarde zit ook in onze ervaring en kennis. Al heel vroeg in het traject kunnen we advies en ondersteuning bieden aan de bouwheer. Het uiteindelijke doel is het ontzorgen van de klant. Zo doen we in het begin van het project soms een proefrestauratie. Op die manier kunnen de juiste specificaties mee opgenomen worden in het ontwerp. Hoe vroeger we aan een project kunnen meewerken, hoe beter!

Maarten: We zien ook een evolutie naar samenwerkingen in bouwteams: opdrachtgever, architect en uitvoerder(s) die samen één team vormen. Restauratie is een teamsport!

Jan: Een andere evolutie die we nu toch al enkele jaren zien, is het belang van duurzaam restaureren. De projecten moeten niet alleen technisch correct en esthetisch zijn, ze moeten ook op een duurzame manier uitgevoerd worden. We proberen zo weinig mogelijk te vernieuwen en zo veel mogelijk te herstellen. Waar mogelijk recupereren we stenen en materiaal.

Welke monumenten zijn jullie bijgebleven?

Maarten: Het is moeilijk kiezen, we hebben al veel gedaan en elk project heeft zijn eigen charme. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan is dit het het Predikherenklooster in Mechelen. Een prachtig herbestemmingsproject: van klooster tot bibliotheek. Het won recent zelfs de Onroerend Erfgoedprijs 2020. We vonden er bij de werken zelfs katten in de muren. Die werden er toen ingemetseld om slechte geesten te verdrijven. Gelukkig passen we dat gebruik toch niet meer toe. Integendeel: we houden nu rekening met sommige kleine bewoners. Toen Renotec de muren rond de Abdij van Park in Heverlee enkele jaren geleden restaureerde, zorgden
we ervoor dat de hagedissenpopulatie nog hun nesten konden bouwen in de kleine nissen. Maar ik wil ook de Walburgatoren toren in Oudenaarde vermelden. Een toren van 90 meter volledig in de stelling op zo een korte periode kunnen restaureren, ik ben nog altijd onder de indruk van ons team.

Jan: Voor mij blijft Bokrijk een zeer mooie referentie door de verschillende technieken en ambachten die we daar konden toepassen. En natuurlijk ook omdat ons werk elk jaar door zoveel bezoekers gezien en gewaardeerd wordt. En ook kasteel de Merode staat op mijn lijst. Niet veel bouwfirma’s
kunnen zeggen dat ze een echte prins als klant hebben. Wij wel!

Maarten: De chocoladefabriek in Tongeren was zelfs de set voor een K3 clip, ook dat kunnen er niet veel zeggen. En hoeveel foto’s zouden er wereldwijd niet circuleren van de Grote Markt van Brussel? Ons werk op de achtergrond van al die vakantiefoto’s. Je ziet het, we zouden nog een uur kunnen blijven praten. Waar het hart van vol is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen