Renotec renoveert de Sint-Odulphuskerk

Nog even en dan schittert de Borgloonse Sint-Odulphuskerk aan het Speelhof opnieuw in al haar glorie. Renotec werkte maar liefst 2,5 jaar aan de totaalrenovatie. Onze vakmannen legden 50m² aan prachtige muurschilderingen bloot en brachten bijna 1000 m² schilderingen opnieuw aan. Ze lieten het interieur van biechtstoel tot torenuurwerk weer schitteren en voorzagen de kerk van de allernieuwste technieken. Het resultaat is absoluut een bezoek waard.

Renotec renoveert de Sint-Odulphuskerk

90 procent van de muurschilderingen overschilderd

De kerkfabriek van de Sint-Odulphuskerk in Borgloon schreef enkele jaren geleden een openbare aanbesteding uit. Het interieur van hun romaanse pijlerbasiliek uit 12de eeuw was dringend aan een metamorfose toe. Vooral de muurschilderingen moesten gerestaureerd worden.

“Een vooronderzoek in de Sint-Odulphuskerk had al aan het licht gebracht dat er onder 90 procent van de witgeschilderde muren prachtige patronen, kleuren en heiligen verborgen zaten”, legt projectleider van Renotec Ellen Baeten uit. We hebben het verder onderzocht en al die schilderingen opnieuw zichtbaar gemaakt, door laagjes verf weg te halen en taferelen opnieuw aan te brengen. Deze restauratie was daarom een monnikenwerk en een schattenjacht tegelijk.”

Restauratie van glaswerk, hout, steen en schilderingen

Renotec restaureerde de koorbanken, de biechtstoel en het stenen altaar. En bracht daarna alle houten en gipsen beelden tijdelijk naar zijn gespecialiseerde ateliers om ze minutieus schoon te maken en te herstellen. Tenslotte kregen ook de glas-in-loodramen een schoonmaakbeurt.  We voorzagen nieuw lood waar dat nodig was en voorzetglas voor de veiligheid en een betere warmte-isolatie.

Ellen Baeten: “We hebben bij Renotec eigen restaurateurs die onderzoek en herstellingen doen, voor hout, steen, glas, keramiek en muurschilderingen. Dat maakt het makkelijker om grote restauratiewerken zoals in de Sint-Odulphuskerk op elkaar af te stemmen. We hadden ook het geluk dat de kerk volledig gesloten en leeg was voor de duur van de werken. Wat stof en lawaai maken was daar dus geen probleem. En we konden doorwerken.”

Het torenuurwerk werkt weer

Nog een pareltje van de kerk is het oude mechanische torenuurwerk in de klokkentoren met zijn radertjes en gewichten. Een gespecialiseerde partner van Renotec gaf het eeuwenoude uurwerk een nieuw leven. De kerk wil de mechaniek zichtbaar houden voor de bezoekers.

Kerktechnieken via touchscreens

De Sint-Odulphuskerk zit niet alleen in een nieuw interieurjasje en prachtige muurschilderingen. Renotec vernieuwde en plaatste alle technieken: elektriciteit, verwarming, beeld- en geluidstechnieken en camerabewaking. En de kerk kreeg toiletten en een keuken. Medewerkers van de kerk bedienen het licht, het geluid, de verwarming, camera’s en klokken voortaan via touchscreens.

Heeft de renovatie voor spannende, onvoorziene situaties gezorgd? Ellen Baeten: “Toch wel. Zo bleek bij de boringen voor de verwarmingsconvectoren dat de zuilen in de middenbeuk niet waren gefundeerd. Met kernboringen hebben we de zuilen onderstut met betonnen micropalen die enkele meters diep in de grond zitten en schuin doorlopen in de zuilen. We hebben toen samen met de opdrachtgever beslist om meteen de cementen vloertegels in de middenbeuk weg te halen en te vervangen door nieuwe romaanse tegels in natuursteen.”

“De historische schoonheid van de Sint-Odulphuskerk is in ere hersteld. Tegelijk kreeg de kerk een technische upgrade naar de 21ste eeuw. Ik ben trots dat ik mee mocht werken aan zo’n fantastisch project.”

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job