Kasteel de Merode

Westerlo Het Kasteel de Merode is een gekend historisch monument en beschermd erfgoed in Westerlo. De donjon werd waarschijnlijk in de 14de eeuw voltooid. Het volledige kasteel realiseerde men in de eeuwen nadien. En dit allemaal door vakmannen uit de regio. Renotec zet deze traditie verder. Lees en kijk mee hoe wij dit beschermd monument restaureerden.

Kasteel de Merode

Beschermd monument

De exacte bouwdatum van dit kasteel in Westerlo is onbekend, maar waarschijnlijk werd de donjon gebouwd tijdens de tweede helft van de veertiende eeuw. De massieve muren van dit gebouw hebben een dikte van 2,75 m. Deze toren had dan ook een verdedigingsfunctie. Later werden hier nieuwe gedeelten aan toegevoegd. In het midden van de zestiende eeuw werd de binnenplaats gebouwd vóór de kerker. Muren en een halfronde poorttoren omgeven deze binnenplaats. In de 18e eeuw verbond men de hoektorens door de bestaande vleugels. Het is op deze binnenplaats dat onze vakmannen van de divisie Restauratie en Herbestemmingen een gedeelte van het beschermd erfgoed in ere herstelden. 

Reiniging, restauratie, renovatie

Wij restaureerden het centrale gedeelte boven de trappen, de Renaissance poort en de balustrade. Bij een beschermd erfgoed is het belangrijk om de verschillende opeenvolgende stappen correct uit te voeren. Daarom reinigden we eerst het te renoveren gedeelte. Zo krijgen we een goed zicht op de nodige werken. Na deze reiniging restaureerden en herstelden we de blauwe steen plaatselijk. Wanneer de staat van de steen te slecht was, moesten we nieuwe elementen maken in onze steenkapperij.

Vakmanschap

Renotec is specialist in restauratie van historisch waardevolle gebouwen, geklasseerde monumenten en herbestemmingsprojecten. Voor deze projecten investeren we bewust in onze belangrijkste troef: eigen middelen en vooral eigen vakmannen. De restauratie van de blauwe steen voor het kasteel de Merode gebeurde door onze eigen steenkapperij, Het Bourgondisch Huis. In deze authentieke steenkapperij werken er 2 steenkappers en 1 beeldhouwer die de natuursteen met de hand realiseren. Op deze manier garanderen we dat de gerestaureerde en gerenoveerde elementen naadloos bij elkaar passen zonder dat je het verschil kan detecteren. 

Kerstmagie

De werken duurden in totaal drie maanden. Samen met de opdrachtgever, prins de Merode, en de architecten zorgden we voor respect van het beschermd erfgoed. We hadden hier ook nog de extra uitdaging dat het kasteel bewoond was en dat we met een strikte deadline zaten. Elk jaar in de winter vindt immers het evenement kerstmagie plaats op het kasteel. De restauratiewerken waren gelukkig net op tijd klaar zodat alle bezoekers ook dit jaar konden genieten van dit spektakel.

PS Op 12 december 2020 was Renotec gastheer voor VOKA Reveillon, georganiseerd door Voka Mechelen – Kempen.  De video bij deze referentie werd opgenomen naar aanleiding van dit event.  Bekijk hem zeker eens volledig!

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job