Renotec geeft muurschilderingen een tweede leven.

Bij de restauratie van de gemeentelijke basisschool De Duizendpoot in Meerhout werden historische muurschilderingen ontdekt achter de schoolborden. Niemand wist dat ze daar waren. Gelukkig kunnen we hen nu een tweede leven geven.

Renotec geeft muurschilderingen een tweede leven.

Historische muurschilderingen

Midden 2020 begonnen de afbraakwerken aan de gemeentelijke basisschool. Er komt een fonkelnieuwe lagere school in de plaats. In één van de vleugels van de school stootten de arbeiders tijdens de afbraakwerken achter oude lambrisering en schoolborden op muurschilderingen die bevrijdingstaferelen voorstellen. Het was de Britse militair Alfred Bertie Hales uit Norwich, een lid van 78 COY PC van de 15th Scottish Division, die de schilderingen heeft gemaakt. Als lid van de genietroepen verbleef hij vlak na de bevrijding van Meerhout in de school. Hij schilderde zijn naam en adres bij op de muur. Als de afbraakwerken enigszins bruter waren verlopen, zouden de muurschilderingen nooit gevonden zijn.

Een uitdaging

De werkmethode om de muurschilderingen te verwijderen en te restaureren, is uniek. Door de restauratiespecialisten van Renotec, de firma Patrimoon, k.ERF en het lokaal bestuur Meerhout werden de schilderingen vakkundig verwijderd. Dit is een buitengewoon geval! Restauraties gebeuren zo goed als altijd ter plekke, op de muren zelf. Nu werden de muurschilderingen gescheiden van de stenen muur en getransporteerd naar ons atelier in Geel. Ook de afmetingen zijn uniek. Meestal gaat het om veel kleinere kunstobjecten. Een uitdaging voor onze restaurateurs. Maar ze hebben er zin in! We gaan zelfs op sommige taferelen de bovenste verflaag verwijderen om te zien of er nog andere taferelen onder zitten.

Educatieve functie

De gerestaureerde muurschilderingen zullen voor het eerst aan het publiek getoond worden bij de opening van de nieuwe school in 2022. Een lokale werkgroep volgt de restauratiewerken op en zoekt naar een herbestemming van de taferelen. Naast een educatieve functie in de school krijgen de muurschilderingen ook een openbaar karakter. Dankzij een mobiel systeem is transport van de muurschilderingen naar andere locaties ook mogelijk. Onder leiding van juf Nancy Hermans, en met hulp van de regionale archivaris Bram Dierckx, gaan leerlingen van de school verder onderzoek uitvoeren naar het verhaal van de kleurrijke muurschilderingen. Als lid van de genietroepen verbleef Alfred Bertie Hales vlak na de bevrijding van Meerhout in de school. Inmiddels legden we al de eerste contacten in Engeland om meer informatie te bekomen over de Bevrijding van Meerhout en de Kempen. Wie op welke manier dan ook hieraan wil meewerken, kan terecht bij de cultuurbeleidscoördinator, via cultuur@meerhout.be.

De ontdekking kon alvast rekenen op wat persbelangstelling. Je kan de artikels lezen in de Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ploegbaas dakwerken Regio Geel/Antwerpen

Samen met een team van vaklui werk je aan het renoveren en herstellen van hellende daken van klassieke gebouwen en beschermde monumenten.

Ontdek deze job

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job