Thorpark

Genk Thorpark is een herbestemmingsproject van de stad Genk. De voormalige mijnsite van Waterschei wordt hierbij tot hotspot voor technologie, energie en innovatie omgevormd. Thor wordt ontwikkeld volgens een hoogwaardig kwaliteitsconcept op gebied van architectuur en omgevingsaanleg, met veel aandacht voor duurzaamheid en parkbeheer. Renotec neemt het ventilatiegebouw, de passerelle en het voormalige schachtgebouw voor zijn rekening.

Thorpark

Een kolonie huiszwaluwen

Onze eerste stap bij de renovatie van dit Thorpark was geen alledaagse opdracht. Voordat de werken konden starten, moesten we een nieuw plekje vinden voor de huidige bewoners: een kolonie huiszwaluwen. We zorgden ervoor dat deze beschermde diersoort een nieuw onderkomen kreeg. Zo werden zij zeker niet gestoord door de renovatie.

Een goede samenwerking

Daarna begonnen we aan de renovatie van het ventilatiegebouw en de passerelle. De passerelle is een overdekte gang van negen meter hoog. Deze gang was vroeger de verbinding tussen het hoofdgebouw en de mijnschacht zelf.

Dit project is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de verschillende divisies van Renotec. Onze divisie energetische renovatie verzorgde de dakdichting met Triflex. De specialisten van de divisie asbestsanering verwijderden het asbesthoudend materiaal dat op het dak van de passerelle gevonden werd. Het grootste gedeelte van dit project was de betonrenovatie. Op sommige plekken lag de wapening bloot. Verder werd het metselwerk dat in slechte staat was vervangen. we plaatsten ramen met betonnen profielen en anodes.

Het geheel werd begin 2019 opgeleverd. De passerelle is nu toegankelijk voor bezoekers. Zij kunnen dezelfde weg afleggen als vroeger de mijnwerkers. Bovendien heb je vanachter de nieuwe ramen van de passerelle een prachtig zicht op het Thorpark.

Rijke mijngeschiedenis

Op 1 april 2019 startten de werken aan het schachtgebouw zelf. Renotec zorgt hiervoor voor de renovatie van alle betonnen constructies, metselwerk, een nieuw dak en glazen koepels. Hoewel het schachtgebouw een open structuur bijft, zorgen we ook voor nieuwe ramen en deuren. Het gebouw wordt in zijn meest originele staat gerenoveerd. Daarvoor doen we ook een kleuronderzoek en worden bepaalde elementen gespaard. Het onderste gedeelte zal dienst doen als fietsenstalling en picnicplek. Doordat ook de schachtbok zelf gerenoveerd wordt, zal de site nog steeds de geschiedenis van het voormalige mijnverleden uitademen.

En de zwaluwen? Die zitten er nog!