Job in de kijker: Calculator

Regelmatig plaatsen we een job in de kijker. Vandaag is dat de job van calculator. We zijn momenteel op zoek naar een aantal mensen die ons calculatieteams kunnen versterken. De job ontdekken? Lees dan zeker verder!

Calculator gezocht!

Renotec is op zoek naar medewerkers die ons calculatorteams willen versterken. Wij kunnen deze functie natuurlijk extra aanbevelen, maar laten liever één van de collega’s aan het woord. Want niemand kan beter de functie toelichten. We spreken met Dries, Hoofdcalculator bij onze divisie civiele bouwkunde. 

Laat ons meteen met de deur in huis vallen, wat houdt de job eigenlijk in?

Dries: “De meest eenvoudigste omschrijving: de prijzen maken voor een project. Dat is ook wat iedereen weet of denkt te weten van de functie. Maar er komt eigenlijk nog zoveel bij kijken en het is veel veelzijdiger dan wat soms gedacht wordt. Als calculator begin je met een leeg blad. Je moet dan alle werken inschatten en berekenen. Daarbij probeer je de goedkoopste te zijn zonder dat de haalbaarheid in gedrang komt.”

Zijn er vooroordelen die helemaal niet waar zijn?

Dries: “ Het heeft een heel stoffig imago. Calculators worden gezien als collega’s die de hele dag achter hun PC en de dossiers zitten. Terwijl wij net heel veel contacten hebben. Het is waar dat je minder op de baan bent dan een projectleider, maar toch horen en zien wij ook klanten, partners, leveranciers, …. Ook wij gaan ter plaatse kijken en komen op plaatsen waar anderen niet kunnen of mogen komen: een legerbasis, deluchthaven, de Nationale Bank, kerncentrale Doel, ….

Bovendien werken wij aan veel meer projecten. Ongeveer 1/3 van de projecten waar je een berekening voor maakt, wordt binnengehaald. Bovendien werken wij op alle projecten voor een hele divisie. Dit betekent dat je veel meer projecten ziet passeren dan een projectleider. Aan afwisseling zeker dus geen gebrek!

Er komt toch ook heel wat creativiteit bij kijken. Uiteraard zijn wij met cijfers bezig, maar je moet de aanvragen zo juist en optimaal mogelijk interpreteren. Klanten staan vaak ook open voor onze expertise en het feit dat we meedenken. “

Wat is het leukste aan deze functie?

Dries: “De afwisseling waar ik zojuist over sprak. Bij ons is er een veel kortere doorlooptijd waardoor er veel variatie is. Omdat we zoveel verschillende projecten tegenkomen, bouwen we ook zeer snel een expertise op en kunnen we de projectleiders vaak bijstaan bij problemen of vraagstukken. En dan is er ook het competitieve aspect: bij een aanbesteding de concullega’s de loef kunnen afsteken, geeft zeker een kick. Je leert de concullega’s ook zeer goed kennen, hun zwaktes en sterktes en daar moet je bij een prijsberekening ook op inspelen. “

Zijn er mindere aspecten?

Dries: “Je moet kunnen loslaten. Soms steek je heel veel tijd in een project en dan haal je het niet. Je mag daar niet gefrustreerd over worden. Het is nu eenmaal part of the job.”

Wat kan je mogelijke nieuwe collega’s aanraden?

Dries: “ Just do it! Ook voor mensen die uit de projectleiding komen. Ik heb ook ooit de stap gemaakt van projectleider naar calculator. En de ervaring die je meeneemt van de uitvoering is zeker zeer nuttig. Al is er wel een verschil in mindset. Als calculators bekijken wij het grotere geheel, een helicopterview. Projectleiders moeten zich veel harder focussen op de details. Al denken wij natuurlijk ook graag mee met de projectleiders op welke delen we welke rendementen kunnen behalen. Ik zou nooit meer terug willen naar de functie als projectleider. Mijn dag heeft nu meer structuur. Er zijn natuurlijk momenten waarop het extreem druk is, wanneer verschillende projecten allemaal samen vallen. Een 9-5 job is het niet, maar toch geeft het mij een betere work-life balans. “

Word jij de collega van Dries? We zoeken meerdere nieuwe medewerkers. Solliciteer snel! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde blog artikelen