Boterlaerhof

Deurne Kasteel Boterlaerhof verwelkomde deze week de eerste jongeren nadat een zware brand 4 jaar geleden het kasteel volledig vernielde. Renotec was verantwoordelijk voor deze restauratie en herbestemming. Op 1 jaar tijd werd alles klaar gemaakt om het voormalige kasteel in zijn oude glorie te herstellen en om te vormen tot verblijfscentrum voor jongeren.

Boterlaerhof

Kasteel Boterlaerhof: een rijke geschiedenis

Het Boterlaerhof ligt vlakbij de aansluiting van de E313 aan de Ring rond Antwerpen. Dankzij een groenscherm blijft dit kasteel discreet verborgen. Het lijkt alsof je even terug in de gouden zestiende eeuw van Antwerpen staat. Zowel Rubens als Napoleon zouden hier op bezoek zijn geweest. De recente geschiedenis was echter minder rooskleurig. Sinds 2014 stond het kasteel leeg en onder curatele nadat de laatste eigenaar failliet was. In de zomer van 2015 brak er een brand uit nadat jongeren er een vuurtje hadden gemaakt. De schade aan het meer dan honderd jaar oude pand was aanzienlijk. De brand vernielde de zolder en een groot deel van het dak, waardoor het kasteel al snel een ruïne werd.

Een mooie toekomst.

Het Boterlaerhof stond lange tijd leeg en lag er erg verloederd bij toen bij Jovak bvba het idee ontstond om het kasteel een nieuwe toekomst te geven. Het is de perfecte plek om jeugdkampen en speelpleinen te organiseren. Dit domein, van 1,75 hectare groot, bevindt zich dicht bij het stadscentrum van Antwerpen en op wandelafstand van het Rivierenhof.

Restauratie

Toen wij begonnen aan de restauratie waren de gebouwen in zeer slechte staat. Door de brand was een grondige en structurele renovatie noodzakelijk. Het originele karakter van de gebouwen moest wel zo goed mogelijk bewaard te blijven. Dit betekende ook dat aan de gevels bijna geen aanpassingen mochten gedaan worden.

Sindsdien hebben we hard gewerkt om het kasteel in zijn oude glorie te herstellen. In juni 2019 opende Kasteel Boterlaerhof  zijn deuren. En dat twee jaar na de openbare verkoop en één jaar na de start van de verbouwingen. 

Renotec startte in mei 2018 met de verbouwingen van het kasteel en het koetshuis. Onze eerste taak was het strippen van beide gebouwen. Daarna vernieuwden we tussenvloeren en daken en reinigden de buitengevels. Ook de renovatiewerken, pleisterwerken en schilderwerken van deze buitengevels deden we minutieus. We plaatsten nieuw buitenschrijnwerk in het koetshuis (in aluminium) en in het kasteel (in hout). We isoleerden ook de gebouwen langs de binnenzijde. Zo zorgden we voor een comfortabel binnenklimaat.

Uitgevoerde werken

Extra nieuwbouw

Aan het koetshuis werd een stuk aangebouwd dat dienst zal doen als conciërgewoning. Ook aan het kasteel werd een nieuwbouw gezet. Deze zal dienst doen als polyvalente ruimte. Daarnaast werden alle technieken volgens de laatste normen vernieuwd, zodat na de interieurwerken (pleister, chape, vloer, …) de gebouwen verder konden ingericht worden voor exploitatie. In het kasteel is er plaats voor veertig bedden en in het koetshuis kunnen nog eens zestig mensen slapen.

Feestelijke opening voor Boterlaerhof

Op 21 juni werd het kasteel officieel ingehuldigd door burgemeester Bart De Wever. De allereerste beelden kan je hier bekijken. En op dit moment genieten de eerste kinderen van hun vakantiekamp. 

Nog meer referenties van onze afdeling Restauratie en Herbestemmingen bekijken?

Dat kan je hier! 

 

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ploegbaas dakwerken Regio Geel/Antwerpen

Samen met een team van vaklui werk je aan het renoveren en herstellen van hellende daken van klassieke gebouwen en beschermde monumenten.

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job