Jong geleerd …..

Vrijdag leemden deze leerlingen van de klas van juf Marleen helemaal zelf de molen van Ellikom op het domein van Bokrijk.

De molen van Ellikom

Vorige vrijdag was er een vrolijke drukte op onze werf in Bokrijk. We kregen een klas van 11-jarigen op bezoek. Maar het was niet zo maar een bezoek: ze mochten eigenhandig ‘hun’ molen mee helpen restaureren.

De molen, die al sinds 1963 in het openluchtmuseum van Bokrijk staat, is oorspronkelijk afkomstig uit Ellikom, een deelgemeente van Oudsbergen in Limburg. En niet toevallig is dit ook waar deze klas vandaan komt.

Renotec is de oude molen op dit moment aan het restaureren. Het mechanisme van het waterrad is reeds in zijn oude glorie hersteld. De volgende stap is het lemen van de muren: het ideale werkje voor onze leerlingen.

Na een klein woordje uitleg van de restauratie-architect konden ze aan de slag. Eerst oefenden ze nog op enkele testmuren, maar nadien mochten ze aan het echte werk beginnen: de molen zelf.

De cameraploeg van het Ketnetprogramma Karrewiet heeft onze vlijtige en gemotiveerde jonge werkers gefilmd. De reportage kan je hier bekijken.

Kan ik hier een vakantiejob komen doen?

En wat vonden de kinderen er van? Die waren enorm enthousiast! Ze leerden al het gehele schooljaar over ‘hun’ molen in Bokrijk en maakten zelf al een molenmechanisme na in de klas.

In het begin waren ze nog stilletjes en luisterden ze geconcentreerd naar de uitleg. Maar naarmate ze de techniek onder de knie kregen, kwam het enthousiasme bovendrijven. De helmen en gele fluohesjes waren al snel helemaal bedekt met leem en we zagen enkel lachende gezichtjes.

Enkelen vroegen zelfs of ze dit in de zomer ook konden doen als vakantiewerk. De opvolging is alvast verzekerd voor Renotec!

Gerelateerde blog artikelen