Persartikel: arbeidsters in de bouw

Deze week staan 2 van onze medewerksters in de krant. Zij getuigen over hun ervaringen als arbeidster in de bouw. Lees het volledige artikel hieronder.

Arbeidster in de bouw

Dat er al heel wat vrouwen de stap naar Renotec zetten, daar schreven we al eerder een blog over. Dit geldt niet alleen voor bedienden, maar uiteraard stellen wij ook arbeidsters in de bouw te werk. Deze week verscheen er in het nieuwsblad een interview met twee van onze vakmensen.

Vrouwen in de bouw vind je vaak in bediendefuncties, maar veel minder als arbeiders op de werf. Maar ze zijn er zeker wel, de vrouwelijke bouwvakkers. Enkele vrouwen op de werf getuigen over hun job.

In België zijn er 1.661 vrouwelijke arbeiders in de bouw, zowat 1% van alle bouwvakkers. Bij de bedienden in de bouw maken vrouwen 36% van het geheel uit. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

“De bouw is een mannenwereld”, zegt Sophie Van Diest. Zij coördineert als projectleider bij Isola Belgium de vloeropbouw en de isolatie op grote werven, vaak in het Brusselse. “Op die werven had ik nog nooit het gevoel dat een man op me neerkeek omdat ik een vrouw ben. Bij mijn vorige werkgever had je wel wat machogedrag bij de metsers. Maar seksistisch was dat niet. Als je je vak kent en je komt geloofwaardig over, heb je als vrouw geen problemen. Ik word op de werven alleszins op handen gedragen door verschillende collega’s.”

Geen flauwe Trees

“Ik werd als vrouw op de werf nog nooit scheef bekeken door mannen”, getuigt Sybille Callens die als restauratieschilder bij Renotec onder meer de Veeartsenijschool in Anderlecht onder handen nam. “Ik probeer ook wel mijn mannetje te staan, ik hang niet de flauwe Trees uit. Maar als een bepaalde taak fysiek te zwaar is, vraag ik hulp aan mijn collega’s. Mannen doen dat even goed. Weet je, vooroordelen heb je in elke sector. Over mannelijke vroedkundigen bestaan ook misvattingen. Maar waarom zouden mannen niet perfect baby’s op de wereld kunnen brengen?”

Caroline Willemot is restaurateur bij Renotec en renoveerde onder meer het bladgoud van enkele gevels op de Brusselse Grote Markt. “Voor zeer minutieus werk kan de vrouwelijke aanpak een voordeel zijn. Wij zijn goed in fijne handelingen en hebben veel geduld voor secuur werk.” Sophie zit op dezelfde lijn: “Wij vrouwen zullen meer op details letten. Als je zoals ik in de afwerking van de woningbouw zit, heb je daarom meer kans op een tevreden klant.”

Word jij ook onze vakman?

Sybille en Caroline zoeken nog collega’s M/V/X! Ben jij al een ervaren vakman?

Bekijk al onze vakman vacatures 

Kom je net van school of verlaat je dit jaar de schoolbanken? Dan is ons ‘vakman in opleiding’ programma echt iets voor jou. Ook mensen die zich willen heroriënteren zijn welkom!

Vakman in opleiding  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde blog artikelen