Divisie Asbestsanering blikt terug op succesvol scholentraject

In 2018 startte de Vlaamse regering een aanbestedingstraject voor de asbestverwijdering in de Vlaamse scholen. Dit was uiteraard de ideale job voor de divisie Asbestsanering die in dit kader de voorbije 4 jaar een 15-tal projecten heeft uitgevoerd binnen een raamovereenkomst met een budget van 495.000 euro. “Een traject waar we met veel voldoening op […]

Asbestsanering was ooit de enige activiteit van Renotec. De NV Renotec ontstond eind jaren tachtig uit de gelijknamige Tijdelijke Vereniging tussen bouwbedrijven Smet uit Dessel en Jansen uit Meeuwen. Enkele jaren eerder, in 1985, werden zij bij de premetro-werken in Antwerpen voor het eerst geconfronteerd met de asbestproblematiek Op basis van deze eerste ervaring, onder nauwlettend toezicht van de toenmalige Medische Inspectie, werd het eerste KB ‘asbest’ uitgebracht en volgde al snel een tweede opdracht in de Warande in Turnhout. Bijna 40 jaar later behoort Renotec nog steeds tot de top van de asbestsaneerders. Dat bewezen we de voorbije jaren opnieuw door een reeks projecten voor de sanering van zwakgebonden asbesttoepassingen in scholen tot een succesvol einde te brengen.

Vanwaar kwam die plotse aandacht voor asbestsanering in scholen?

“Deze raamcontracten kaderen helemaal binnen het ambitieus asbestafbouw-beleid van de Vlaamse Regering. Het doel van dat beleid is om alle buitenschiltoepassingen en zwakgebonden toepassingen aan de binnenkant van de Vlaamse gebouwen te verwijderen tegen 2032. De gebonden toepassingen in de gebouwen dienen tegen 2040 gesaneerd te zijn. Het asbestveilig maken van scholen werd al snel als prioriteit naar voor geschoven en daarom worden momenteel de zwakgebonden asbesttoepassingen aangepakt. We spreken dan over leidingisolatie, scheidingswanden, valse plafonds en bekledingen uit Pical, …”

Zijn de scholen verplicht om deze toepassingen te laten verwijderen?

“Neen, maar ze worden wel gemotiveerd door middel van subsidies. Om het hele proces te versnellen, schreef OVAM zelf een aantal bestekken en lanceerde ze aanbestedingen. Die aanbestedingen werden regionaal, en op basis van de scholenkoepel, ingedeeld. Zo werden Limburg, Antwerpen en een stuk van Vlaams-Brabant gecombineerd voor de koepels gemeenschapsonderwijs (GO!) en katholiek onderwijs. Renotec haalde in deze regio het raamcontract binnen voor het GO!. En zo hebben we de voorbije jaren heel wat scholen kunnen saneren, waarbij het zwaartepunt (6 scholen, red.) in 2020 lag.”

Mogen we spreken van een feilloos traject?

“Voor de scholen zelf was het zeker niet evident. Er was wel een subsidie voor de verwijdering, verwerking en het storten van het asbestafval, maar niet voor de renovatiekosten die daarop volgden. Vele scholen hebben die middelen niet en daar liepen een heel aantal dossiers vast. Op een bepaald moment werd de ernst hier wel van ingezien en werd er op provinciaal niveau nog financieel gesteund, maar daarmee was het probleem zeker niet opgelost. Intussen hebben scholen zich wel georganiseerd en subsidie losgekregen om herstelwerken uit te voeren. Anderzijds zijn er ook voorbeelden waarbij de asbestverwijdering net een trigger was tot een grotere renovatie.”

Voert Renotec de werken van A tot Z zelf uit bij een asbestverwijdering?

“Dat klopt, enkel het vooronderzoek en de inventarisatie doen wij niet zelf. Simpelweg omdat dat deontologisch niet goed zou zitten. Een inventaris laat je best opmaken door een derde partij met ervaring. De inventarisatieplicht dateert al van 1995 en werd uitgebreid in 2006. Vanaf 2022 zal dit document ook deel gaan uitmaken van de ‘Woningpas’ voor woningen of gebouwen die gebouwd werden voor 2000. De kwaliteit van de inventaris laat soms te wensen over waardoor wij tijdens de uitvoering maar al te vaak nog meer asbest detecteren. Dat leidt tot meerkosten en verstoring van de projectplanning. Om de kwaliteit van de inventarissen op een hoger peil te brengen, start OVAM in het voorjaar van 2022 met het opleiden en certificeren van asbestdeskundigen. Gelukkig werk(t)en scholen doorgaans wel samen met een deskundig inventarisatiebedrijf. Op de werf zelf staat Renotec in voor de volledige veilige verwijdering van het asbest. Ons verhaal stopt pas na ophaling en afvoer van het geproduceerde afval naar onze cementeringsinstallatie Rematt in Mol. Rematt is een erkend verwerker van asbestafval en uniek in Europa.”

Vraagt het werken in scholen om een bijzondere aanpak? Mag er bijvoorbeeld enkel asbest verwijderd worden tijdens schoolvakanties?

“Uiteraard mogen de kinderen niet in de school aanwezig zijn als er risico is op blootstelling aan asbest. Maar vaak moeten werken uitgevoerd worden in kelders of lokalen waar geen leerlingen komen. Het gebeurt ook dat er een aparte toegang wordt voorzien waardoor de veiligheid van de kinderen volledig gegarandeerd kan worden.
Wat capaciteit betreft, konden we dit traject zeker aan. Samen met ons Waals dochterbedrijf Areno, beschikken we over een tiental ploegen en dankzij een goede planning is alles prima verlopen. Het voordeel van asbestwerven is dat ze op voorhand gepland kunnen worden omdat er meldingsplicht geldt, uiterlijk twee weken voor aanvang.”

Hoe kijken jullie terug op dit scholentraject?

“Zeer positief. Met dit traject hebben we weer een andere publiek bereikt. Waar we anders in contact staan met architecten of studiebureaus, kregen we nu te maken met schooldirecties en klusjesmannen. Dat zorgde voor een gemoedelijke, aangename sfeer. De goede samenwerking leidde in sommige gevallen ook tot een interessant vervolgtraject en dat juichen we alleen maar toe.”

Renozine

Je vindt dit artikel in ons eigen magazine, de Renozine. Wil je ook graag 2x per jaar jouw exemplaar in de bus krijgen? Vul dan even onderstaand formulier in. Wij doen de rest 😊 . Veel leesplezier alvast!

Renozine

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen