CO2-prestatieladder: hercertificatie van niv. 4

In 2022 definieerden we verschillende acties om een CO2-bewust certificaat niv. 3 te behalen volgens het Handboek CO2-Prestatieladder. We behaalden dit niveau met succes. In 2023 gingen we nog een stapje verder en behaalden we ook niv. 4. In 2024 gaan we voor de hercertificatie van niv. 4.

Onze eerste stappen in de CO2-prestatieladder …

Je leest er alles over in deze blog.

CO2-prestatieladder? Wat is dat dan?

De CO2-prestatieladder werd in Nederland ontwikkeld in 2009 op initiatief van ProRail. Sindsdien wordt het actief gebruikt als gunningscriterium voor overheidsopdrachten in de bouwsector. Hierdoor zorgden de deelnemende bedrijven in Nederland voor een extra CO2-reductie van 1,5% per jaar.

Het is dus een certificeerbaar managementsysteem. Bedrijven worden zo gestimuleerd om hun CO2 te reduceren. Dit zowel op structurele wijze binnen de bedrijfsvoering, als in projecten én in de toeleveringsketen. Het komt er op neer dat de ladder een op zichzelf staand certificatieschema is waarin bedrijven zich vrijwillig kunnen laten certificeren. Bovendien gebeurt de certificatie door een geaccrediteerd en onafhankelijk organisme.

Behoefte aan meer leesvoer hierover? Ontdek het op de website van SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen).

Hoe gaan we hier bij Renotec mee om?

Het CO2-managementsysteem zorgt ervoor dat we jaarlijks getoetst worden op onze ambities en dat we continu op zoek blijven gaan naar verbetering.

  1. Inzicht: we brengen onze eigen CO2-footprint in kaart.
  2. Reductie: we zoeken permanent naar nieuwe mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te reduceren. Dit zowel in de bedrijfsvoering als in de eigen projecten.

Hoe doen we dit? Door o.a.

  • Energiebesparing;
  • Het efficiënt gebruik van materialen;
  • Het gebruik van duurzame energie.

Onze concrete doelstellingen:

Wij hebben een reductiedoelstelling van 3,8% voor de periode 2022-2024. Deze is gerelateerd aan het aantal VTE’s (voltijds equivalenten).

  • Scope 1 => directe emissie (alle emissies van installaties die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door de organisatie):
    • 5.919 ton CO2
    • 3.5% reductie in 2024 ten opzichte van 2021
  • Scope 2 => indirecte emissie (alle emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit die de organisatie gebruikt, emissies door zakelijke vliegkilometers en emissies door zakelijk gereden kilometers met privé-auto’s):
    • 218 ton CO2
    • 0.3% reductie in 2024 ten opzichte van 2021

=> De verhoging is te wijten aan 2 factoren:

    1. In de loop van 2023 werd ons nieuw kantoorgebouw in Brussel in gebruik genomen
    2. De geografische spreiding van projecten is in 2023 toegenomen t.o.v. 2022 (vb. Nederland, West-Vlaanderen)

In dit rapport vind je een volledig overzicht van onze CO2-emissie (scope 1 & scope 2). En hier lees je alles over onze concrete acties en de stand van zaken ervan.

Niv. 4 in de praktijk:

Vanaf niveau 4 richt de CO2-prestatieladder zich op de invloed die Renotec heeft in de keten.

Renotec is een middelgroot bedrijf (bepaald op basis van de eigen CO2 emissie) d.w.z. dat C + D voor niveau 4 niet van toepassing zijn.

De stappen die we namen richting niv. 4:

  • We namen al onze activiteiten onder de loep;
  • We maakten een kwalitatieve inventaris van onze processen => je vindt het resultaat hiervan in dit rapport (scope 3);
  • Elk proces werd geanalyseerd met een focus op het behalen van de grootste win;
  • Op basis hiervan stelden we een top 6 samen:

  • We definieerden hieruit 2 ketenanalyses:
    1. Ketenanalyse van transport herstelmortel Mapei Italië–België

Evolutie reductiedoelstelling:

2. Ketenanalyse grondverzet Dekempeneer

Evolutie reductiedoelstelling:

Er is een CO2-reductiedoelstelling geformuleerd van 30% tegen 31 maart 2024 voor beide ketenanalyses.

Initiatieven voor participatie:

Renotec is lid van de vakorganisatie FEREB

Zijn leden bestaan uit dienstverleners, aannemers en leveranciers m.b.t. herstel, bescherming en versterking van beton. Momenteel zijn het vooral de leden-leveranciers die inspanningen doen om de CO2 te reduceren, gezien hier ook de meeste productie ontstaat.

Renotec is lid van VAB

VAB is de beroepsvereniging die de belangen van de asbestverwijderende bedrijven in België bevordert en verdedigt. Ze gaan regelmatig in dialoog met o.a. de overheid en afvalverwerkers om asbestafval op de meest duurzame manier te verwijderen en te verwerken.

VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

Al sinds 1999 draagt Renotec duurzaamheid hoog in het vaandel. Toen namen we deel aan het VOKA Milieucharter, na 2016 omgebouwd naar het Charter Duurzaam Ondernemen. In 2020 werd Renotec SDG Pioneer. Wanneer je 3 keer VCDO-laureaat wordt binnen een periode van 5 jaar, mag je uitpakken met het internationale certificaat van de VN en word je bekroond tot SDG Pioneer.

Jaarlijks ondertekent Renotec het Voka Charter Duurzaam Ondernemen met als doelstelling ons steentje bij te dragen tot CO2 reductie en met vele andere bedrijven collectief stappen te zetten in de transitie naar een duurzame samenleving.

  • De acties m.b.t. onze CO2-reductie die we hiervoor uitvoerden in 2021-2022 vind je hier.
  • De acties m.b.t. onze CO2-reductie die wij hiervoor uitvoerden in 2022-2023 vind je hier.
  • Binnenkort informeren we jullie over onze acties 2023 – 2024.

Tot slot:

We vragen iedere medewerker om mee te denken over hoe we onze CO2-uitstoot nog kunnen reduceren. Zo zetten WIJ ons samen in om onze nieuwe doelstelling te behalen.

Vertel het ons gerust als je hierover zelf een suggestie hebt.

Suggesties reductie CO2-uitstoot

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen