Renotec honing

Dit jaar hebben wij onze eerste Renotec honing. Onze huisimker, 'de bedrijvige bij', kwam deze honing vorige week oogsten. Binnen enkele weken kunnen wij 200 potjes verkopen voor het goede doel.

Renotec honing

In 2019 plaatsten we bij Renotec 2 bijenkasten. Het plaatsen van deze bijenkasten past in onze strategie maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bijen staan bekend als nuttige diertjes. En niet alleen omdat ze honing maken: ze zorgen ook voor de bestuiving van gewassen, waardoor er vruchten aan groeien. 

Vorige week was het moment dan eindelijk aangebroken om onze eerste honing te oogsten.

Hoe verloopt het oogsten?

Alvorens de imker kan oogsten, zorgt hij ervoor dat de bijen rustig worden. Door de geur van rook gaan de bijen hun buikje rond eten aan honing waardoor ze kalmer worden. Nadien kan de imker de verschillende verzegelde honingraten uit de bijenkast halen. Het wit wat je ziet, zijn wasdeeltjes die de bijen over de honingraten leggen ter bescherming tegen vocht.

Met deze twee bijenkasten, zullen we ongeveer 200 potjes van 250 gram kunnen vullen.

Hoe kan je zelf de bijen helpen?

Bijen zijn op veel vlakken onmisbaar, maar ze hebben het op dit moment niet altijd gemakkelijk om te overleven. Veel landbouwgewassen hebben bestuivers nodig om vruchten te kunnen dragen. Dat geldt voor fruit zoals appels, kersen, aardbeien en bessen, maar ook voor groenten zoals courgettes, tomaten, komkommers en bonen. Wist je dat ongeveer 30% van al het voedsel dat we eten van deze beestjes afhankelijk is?

Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Dat heeft allerlei oorzaken, maar is vooral een gevolg van een gebrek aan nectar. Heel wat wilde bloemen zijn verdwenen. Tot overmaat van ramp zijn de meeste van onze tuinplanten geen goede nectarleveranciers.

Daarom dat wij bij het uitwerken van ons MVO plan ook rekening hebben gehouden met de biodiversiteit op onze eigen site in Geel. Onze externe partner Talea heeft de meest invasieve exoten (oftewel buitenlandse planten zoals buxus) verwijderd om zo plaats te maken voor inheemse beplanting.  Er zijn op diverse plaatsen fruitbomen aangeplant, een paar prairietuinen en een bloemenweide.  

Voor het goede doel

Wat gaan we nu doen met onze honing? Die gaan we onder onze Renotec medewerkers verkopen. De opbrengst van deze verkoop gaat volledig naar De Waaiburg. De Waaiburg is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg in het centrum van Geel met afdelingen in Mol en Herentals. Ze begeleiden jongeren en hun gezin die het tijdelijk moeilijk hebben. Deze organisatie dragen we al langer een warm hart toe. Ze namen dan ook al eerder een plaatsje in bij onze MVO-initiatieven. We deden er vrijwilligerswerk en organiseerden er een teambuilding. En ook deze keer is de opbrengst meer dan welkom.

Zelf ook zin om de Waaiburg een steuntje in de rug te geven en te genieten van onze Renotec-honing? Via onze Renotec-medewerkers kan je altijd een potje aankopen. Voor 5€ ontvang je een potje originele Renotec-honing én steun je een goed doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde blog artikelen