BIJ-zondere nieuwe werkers bij Renotec

Deze keer hebben we het niet over nieuwe mensen, al zijn die uiteraard nog steeds welkom, maar over bijen. Vandaag werden er 2 bijenkasten geplaatst op onze site in Geel. Waarom houden wij, als renovatiespecialist, bijen? Lees het in onze blog

Het hart van ons ecosysteem

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 80 % van de voedingsgewassen. De honingbij is dan ook een belangrijke schakel in de ecologische keten en onmisbaar voor de bevruchting van gewassen, bomen, planten, bloemen, … Ze zijn dus van essentieel belang voor ons ecosysteem en de instandhouding van de biodiversiteit. De honingbij heeft het echter zwaar te verduren door het verdwijnen van zijn biotoop, het gebruik van pesticiden. Tijd dus om dit aan te pakken! En ook Renotec wil werk maken van ecologie en duurzaamheid. 

Duurzaam ondernemen staat bij ons centraal, dat kon je al lezen in ons blogbericht over biodiversiteit.  Beide initiatieven passen in het kader om onze bedrijfsterreinen eco-vriendelijker te maken. Vandaag kunnen we wel stellen dat we zeker ons steentje bijdragen door de biodiversiteit op onze terreinen te maximaliseren. 

Tot 140.000 bijen.

Vandaag plaatste de bedrijvige bij dan ook 2 bijenkasten op onze site in Geel, met elk zijn eigen koningin. Goed voor maar liefst 35.000 bijen per kast! In de piekperiode kan dit zelfs uitgroeien tot 70.000 bijen per kast. In de winter zal de populatie dan weer veel minder zijn. De bijen gaan dan dicht bij elkaar zitten en beschermen zich zo tegen de koude. Ze komen de kast niet uit en voeden zich met hun honingvoorraad. Het is dus normaal dat we in de winter weinig of geen bedrijvigheid gaan zien. Deze wijzigingen in populatie gebeuren organisch, het ecosysteem is zelf-regulerend.

Of we niet bang zijn voor overlast van deze beestjes? Helemaal niet! De bijen op onze site zijn Carnica-bijen. Dit is een uiterst zacht bijenras. Een bijensteek zullen we dus niet snel oplopen. Bijen komen ook niet op eten of zoetigheden af, dat zijn wespen. Bovendien sterft een bij na een steek, dus dit doen ze enkel in uiterste nood.

Enkele wist-je-datjes

Omdat het zeer interessante diertjes zijn, delen we hier nog enkele weetjes. Het lijkt een vreemde combinatie: bijen op een bedrijfsterrein, maar hoe meer je leert over deze soort, hoe meer je begrijpt hoe belangrijk én fascinerend ze wel zijn.

Wist-je-dat:

  • Een winterbij 9 maanden oud kan worden en een zomerbij slechts 6 weken oud wordt;
  • Een koningin 5 jaar oud kan worden;
  • Dat elk bevrucht ei een werkbij of een koningin kan worden;
  • Dat elk onbevrucht ei een dar wordt;
  • De vliegsnelheid van de bij 30 km/u bedraagt;
  • De vleugels daarbij 200 keer per seconde bewegen;
  • Een bij in haar leven 800 km vliegt;
  • Onze planten voor 80% door bijen bestoven worden.

Nog meer weten over onze duurzame initiatieven, volg dan zeker onze blogs onder de #mvo en #duurzaamondernemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen