Betonrenovatie volgens de regels van de kunst

Betonrenovatie is voer voor specialisten. Dat blijkt eens te meer bij de werken die wij momenteel uitvoeren op spoorlijn L25/27 tussen Brussel-Noord en Mechelen. Als BCCA-gecertificeerd betonherstelbedrijf nemen we er verschillende kunstwerken onder handen. Vakblad Bouwen aan Vlaanderen kwam een kijkje nemen. Projectleider Jens gaf hen wat meer uitleg over dit mooie project.

Betonrenovatie volgens de regels van de kunst

Betonrenovatie volgens de regels van de kunst

De werken op en langs spoorlijn L25/27 strekken zich uit over zeventien verschillende deelprojecten, die zich telkens op een andere locatie bevinden. De grootste werven situeren zich in Vilvoorde en Zemst. Op het programma staan zowel onderhouds- als vernieuwingswerken en betonrenovatie aan steunmuren, onderdoorgangen, spoorwegbruggen en andere kunstwerken. Het luik onderhoud omvat onder meer reinigingswerken, het schilderen van metalen borstweringen en het herstellen van de afwatering. Het luik renovatie heeft dan weer betrekking op de vernieuwing van randbalken, borstweringen en metsel- en voegwerk en – last but not least – het uitvoeren van betonherstellingen.

De kracht van water

Renotec kreeg een termijn van driehonderd werkdagen om deze uitgebreide klus te klaren. We begonnen in juni 2020. In februari startten we aan de spoorwegbrug over de Elewijtsesteenweg in Zemst. Bij dit deelproject is het aandeel betonrenovatie het grootst. “Daar pasten we een bijzondere herstelmethode toe”, vertelt projectleider Jens. “Het gaat om een boogbrug waarbij we 7 centimeter van de onderstructuur moesten verwijderen aan de hand van hydrodemolition. Dit is beton van de brug spuiten met water onder zeer hoge druk. Nadien brachten we een nieuwe betonlaag van 10 centimeter aan met behulp van de droogspuittechniek. Zo gaan we verdere corrosie van de wapening tegen.”

Spoorwegbrug in nieuw kleedje

We pakten dus niet stukje per stukje aan, maar stopten de volledige brugstructuur letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje. De herstelmethodes worden gekozen op basis van de locatie, de bereikbaarheid en de hoeveelheid beton die moet worden hersteld. We zijn telkens nauw betrokken bij dat proces van betonrenovatie en geven indien nodig technisch advies aan Infrabel. “Onze rol beperkt zich dus niet louter tot het uitvoerende gedeelte, want ook onze technische expertise wordt sterk op prijs gesteld!” legt Jens verder uit. 

Uitgekiend stappenplan

Als BCCA-gecertificeerd betonherstelbedrijf beschikt Renotec over alle benodigde keuringen. “Bovendien hebben onze vaklui een speciale opleiding voor betonrenovatie gevolgd (inclusief examen en certificaat) en hanteren ze een vaste werkwijze, die gebaseerd is op een uitgekiend stappenplan”, benadrukt Jens . “Een werf wordt steevast opgedeeld in verschillende zones. We noteren alles in dagverslagen. Dit geeft ons de kans om in functie van eventuele trekproeven na te gaan wie op welke dagen in welke zones heeft gewerkt, wat de weersomstandigheden waren, welke herstelmortel er is gebruikt enzovoort. Zo zorgen we ervoor dat de betonherstellingen volgens de regels van de kunst gebeuren en dat de opgelegde parameters in het bestek (zoals de hechtsterkte van de mortel) maximaal gerespecteerd worden. “

ASAP – As Safe As Possible

“Ook qua veiligheid laten we uiteraard niets aan het toeval over, temeer omdat we in de nabijheid van het spoor werken. Onze mensen leven daarom altijd de opgelegde richtlijnen en restricties zeer strikt na. Veiligheid en kwaliteit zijn altijd en overal onze belangrijkste prioriteiten!”

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Projectleider Burgerlijke Bouwkunde Industrie (M/V)

Correcte administratie en Veiligheid zijn 2 keywords die jou typeren als Projectleider? Solliciteer dan snel!

Ontdek deze job

Projectleider Burgerlijke Bouwkunde Mix (M/V)

Betonrenovatie is één van de specialisaties van Renotec. Niet enkel gebouwen en industriële sites vragen om dit soort renovatie. Maar we spitsen ons ook toe op kunstwerken zoals tunnels en…

Ontdek deze job

Ploegbaas spuitbeton

Samen met een team van vaklui werk je aan de kwalitatieve renovatie van leidingsstelsels.

Ontdek deze job