Collectoren Vilvoordselaan Brussel

Wat doe je wanneer het debiet van de te renoveren hoofdcollector te hoog is voor de werkzaamheden? Het water bovengronds overpompen. Dat is exact wat de collega’s van divisie E doen op hun werf aan de Vilvoordselaan in Brussel.

Collectoren Vilvoordselaan Brussel

Meer dan 500 vrachtwagens slib

Oorspronkelijk werd er een buis-in-buis oplossing voorzien voor deze collectoren. Door het volume water was dit echter niet mogelijk. In fase 1 van het project kozen we daarom om het water bovengronds over te pompen.

Voordat we met de eigenlijke renovatiewerken konden starten,  was het noodzakelijk om eerst het slib te verwijderen. De hoofdcollector is met zijn 4,4 meter hoogte één van de grootste riolen in België, met een lage hellingsgraad. Daarom slaat er bezinksel in neer, net zoals bij een rivier.  Met een gemiddelde slibhoogte van 90 cm, verwijderden we in totaal 7880m³ slib. Dit zijn 500 vrachtwagens slib.

Rioolrenovatie van de collectoren

Nadien werden er verschillende technieken gebruikt voor de renovatie: handmatige en gespoten metselwerkherstellingen, waterdichting door injecties en spuitbeton. We vervingen ladders, installeerden nieuwe valbeveiliging en verwijderden de oude ruimingsmachine.

Ontwikkeling nieuwe machine

Onze collega’s zijn ook betrokken bij het ontwerp van een nieuwe ruimingsmachine. Samen met de klant bepaalden ze de technische specificaties. De machine moet inzetbaar zijn op de hoofdcollector en andere gelijkaardige riolen. Met een mal bepaalden we de maximum afmetingen van de machine. Zo zijn we zeker dat de machine vlot kan bewegen in de riolering.

De ruiming en renovatie rondden we af tegen het einde van het jaar. De ruimingsmachine moet operationeel zijn in maart 2020.

Enkele cijfers

  • Renotec verwijderde 7.880 m3 slib
  • Dit zijn 500 vrachtwagens met slib die afgevoerd zijn.
  • Maar liefst 1/3 van het rioleringsstelsel van Brussel komt door deze collectoren.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Rioolarbeider

Samen met een team sta je in voor het uitvoeren van interventies aan leidingsstelsels.

Ontdek deze job

Ploegbaas rioolarbeider

Samen met een team sta je in voor het uitvoeren van interventies aan leidingsstelsels.

Ontdek deze job

Calculator Leidingtechnieken (m/v)

rekenkundig sterk / nauwkeurig / oog voor rendement

Ontdek deze job