Muziekkiosk Gent

De restauratie van de muziekkiosk in het Citadelpark in Gent is in volle gang. De kiosk zal herrijzen met de looks en het raffinement van de originele versie uit 1885, maar met de nodige techniciteit en duurzaamheidsinjecties om de tand des tijds beter te kunnen doorstaan.

De kiosk werd in de 19de eeuw ontworpen door de befaamde stadsarchitect Charles van Rysselberghe. Een grondige renovatie was nodig: de balustrade en de muze waren verdwenen en de gietijzeren kolommen, de vloer en het dak in slechte staat. Sinds september 2022 beweegt er veel in het park, want het grootste deel van de restauratie gebeurt ter plaatse. Het beeld was verdwenen en vermoedelijk gestolen voor de Tweede Wereldoorlog. Aan de gietijzeren balustrade stonden twee griffioenen die enkele jaren geleden gestolen werden.

Zwevend dak

In fase 1 gebeurden de afbraakwerken, zoals het plafond, de dakbedekkingen en de demontage van de gietijzeren onderdelen. Het dak vroeg om een bijzondere aanpak. Het is een weloverwogen keuze geweest om het bolvormige dak op te liften en in de hoogte te restaureren. Door het dak 15 cm op te krikken, lukte het ook om de gietijzeren kolommen weg te halen. In combinatie met het opkrikken, kan men op deze ruimtestelling overal aan werken. Er zijn 2 werkvloeren geïntegreerd.

Over ambacht en 3D

De gietijzeren kolommen zijn in restauratiefase. Iets van lange adem, pure ambacht. Een schadebeeld werd opgemaakt voor de natuurstenen sokkel in blauwe en Gobertange steen – waarop de kolommen rustten als draagstructuur voor het dak – en zal mede gerestaureerd worden met de hulp van de steenkappers in ons Ambachtencentrum. Daar zal ook een houten handgreep gemaakt worden voor op de gietijzeren leuningen en wordt zo de oude houten deur naar de kelder gereconstrueerd.

Nog een onderdeel van de ambachtelijke herstelling is de restauratie van 8 engelen die aan de kiosk hingen, 2 met een afgebroken vleugel. Ook die krijgen hun glorie terug. De muziekkiosk heeft verder nog een kelder, met name gebruikt voor de stockage van materiaal voor kleine muziekfestivals. Die opslagruimte ondergaat een stoomreiniging en wordt gekaleid, waarbij de oude bakstenen vloer bewaard blijft. De elektriciteit krijg tot slot nog een upgrade.

Maar de grootste uitdaging was het beeld, de muze Erato. Dat beeld was in de eerste helft van de 20ste eeuw verdwenen. Op basis van de originele plannen, oude zwart-witfoto’s en info over de stilistische elementen van die tijd gaan we de muze in 3D ontwikkelen. Ofwel een reconstructie in gietijzer, ofwel in polyester… een budgettaire kwestie. Onroerend Erfgoed waakt over de uitstraling. In ieder geval krijgt de Erato opnieuw haar plek, net zoals de 2 mooie griffioenen die haar bewaakten. Die waren enkele jaren geleden gestolen en op basis van foto’s zijn we die in 3D aan het reconstrueren om ze vervolgens opnieuw in gietijzeren mallen te gieten.

Als finaal de gereconstrueerde Griekse muze Erato terug over het park uitkijkt, zullen onze collega’s meer dan tevreden zijn.

Wil je ook graag 2x per jaar jouw exemplaar in de bus krijgen? Vul dan even onderstaand formulier in. Wij doen de rest 😊 . Veel leesplezier alvast!

Renozine

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen