Madelon straalt weer

Vandaag, 23/02/2021, werd het standbeeld Madelon terug geplaatst op haar plaats aan het Zegeplein in Turnhout. Dit icoon uit het Turnhoutse straatbeeld werd vakkundig door onze mensen gerestaureerd. Hiervoor doken we zelfs in de archieven. Lees mee hoe we Madolon haar glorie teruggaven.

Madelon straalt weer

Madelon

Officieel is dit monument op het Turnhoutse Zegeplein een eerbetoon voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. In de volksmond is dit oorlogsmonument uit 1922 echter beter gekend als het standbeeld van de ‘madelon’. Het vrouwenfiguur dat vrede en overwinning uitbeeldt, werd destijds door de Turnhoutenaren als nogal wulps ervaren en kreeg daardoor smalend de bijnaam ‘madelon’, gebaseerd op het Franse soldatenliedje. 

Turbulent verleden

Het monument heeft al veel meegemaakt. In de jaren ’70 verdween het zwaard uit de handen van Madelon. Het is nooit teruggevonden. Ook werd het monument in 2003 al eens eerder gerestaureerd. Toen was het beeld van zijn sokkel gevallen. Waarschijnlijk het gevolg van een dronken weddenschap. Het kwam toen wel vaker voor dat er op het beeld werd geklommen. Die herstelling was toen echter niet meer dan een spoedherstelling. Er werd toen een dikke laag was aangebracht waardoor het beeld donkerbruin kleurde. Het oorlogsmonument gaf hierdoor al enkele jaren een troosteloze aanblik. Met de nieuwe restauratie door onze vakmannen konden we het beeld terug in zijn glorie en typisch groene kleur herstellen.

Volledige restauratie

Het was onze taak om het monument volledig te restaureren. Niet enkel het beeld van Madelon, maar ook de trappen en de friezen. Deze trappen in blauwe steen hebben we gedemonteerd om ze te reinigen en te herstellen en ze daarna terug te plaatsen. Het monument telt verder 3 grote bronzen friezen die we restaureerden en voorzagen van een beschermlaag. Een extra bij deze restauratie is het toevoegen van het zwaard. We goten een nieuw zwaard, zoals oorspronkelijk bij het beeld hoorde. Daarvoor baseerden we ons op zoveel mogelijk historische bronnen zoals foto’s en documentatie over gelijkaardige monumenten uit die periode.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Buitenschrijnwerker Restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan het restaureren van historische gebouwen en beschermde monumenten. Heb je een voorliefde voor hout en heb je ervaring met het restaureren…

Ontdek deze job

Metser restauratie

Samen met een team van vaklui werk je aan kwalitatieve renovaties van het metselwerk van historische gebouwen.

Ontdek deze job