De Brouckèretoren

Brussel De oude Philipstoren aan het Brusselse De Brouckèreplein krijgt een grondige opknapbeurt. Het gitzwarte gebouw wordt omgetoverd tot een spierwit baken in de hoofdstad. Hiervoor is echter een grondige asbestsanering nodig.

Een asbestsanering in zes fases

In de kantoortoren, die stamt uit de jaren ’60, werd bij eerdere renovaties al een deel van de asbest verwijderd. Toen werd echter enkel het asbest verwijderd dat het pad van de renovatie kruiste. Nu pakken we de overblijvende asbest aan, zodat we het torengebouw volgend jaar ‘asbestveilig’ kunnen verklaren. ‘Asbestveilig’ is geen garantie dat er helemaal geen asbest meer aanwezig is, maar bij normaal gebruik zal niemand het risico lopen om blootgesteld te worden aan asbest.

We hebben de saneringsoperatie opgedeeld in zes fases. De werf werd eerst voorbereid. We bouwden een van de noodtrappen om tot ventilatieschacht en plaatsten een afzuiginstallatie op het dak van de derde verdieping. Die ‘extractor’ zorgt voor de filtering van de lucht en de onderdruk in de saneringszones. Daarna werken we het gebouw af van boven tot in de ondergrondse parkeergarages. Telkens wordt een gedeelte in hermetische zone geplaatst en asbestveilig gemaakt. In totaal zullen we zo zes fases afwerken.

Heel wat asbesthoudend materiaal in de Brouckèretoren

Samen een studiebureau hebben we de voorbije maanden de asbesthistoriek doorgenomen en stalen genomen van ‘asbestverdachte’ materialen om alle plaatsen waar zich asbest bevindt te inventariseren. Deze screening gebeurde zeker niet oppervlakkig. We voerden verschillende destructieve tests uit, waarbij we onder meer gaten in de betonnen structuurkolommen kapten en diverse vloerlagen onderzochten om verborgen asbest te vinden.  En er werd ook heel wat asbest in het gebouw aangetroffen. Geen verrassing, want de mineralen waren jarenlang populair als brandwerend middel, geluidsdemper of isolator en werden geprezen voor hun vezelversterkende eigenschappen en slijtvastheid. Maar vanwege de gevaren van asbest voor de gezondheid, moeten ze verwijderd worden.

Het gevelgordijn van de oude Philipstoren zal uiteraard met de nodige omzichtigheid weggehaald worden. In deze gevelelementen van de Brouckèretoren vonden we asbesthoudende lijm. Dit gebruikten ze vroeger voor de bevestiging van de kurkisolatie. Bovendien doken er in de diverse vloerafwerkingslagen asbestvezels op. We moeten ook de brandwerende isolatiestroken aan de onderzijde van de draagstructuur en asbestcementen doorvoeringen in het plafond saneren, net als brandvertragende deurlijsten en brandschotten in de technische schachten.

En zo werken we deze Brouckèretoren af van boven tot in de ondergrondse parkeergarages. De asbesthoudende materialen worden met containers afgevoerd naar Rematt voor conditionering alvorens ze te storten op een stortplaats voor gevaarlijk afval.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Site Verantwoordelijke

Binnen Group Renotec hebben we een specifieke niche activiteit op een site in Mol, Rematt genaamd. Rematt is een erkend verwerker van asbestafval en keramische vezels tot stortklare blokken.

Ontdek deze job

Stage

Ben jij een Ingenieur of Bachelor Bouwkunde? Wij bieden elk schooljaar weer opnieuw stageplaatsen aan. Wil jij proeven tijdens je stage van de job als projectleider, aankoper of calculator?

Ontdek deze job