Manhattan Center

Reeds in 1998 verwijderde Renotec belangrijke hoeveelheden spuitasbest uit het Manhattan Center. Ook in 2007 voerden we er werken uit. In 2017 werd Renotec opnieuw geselecteerd als partner voor de asbestsanering. We zijn nu aan de laatste fase in de sokkel begonnen. Lees meer hoe we dit gebouw nu al 3 keer onder handen mochten nemen.

Manhattan Center

Manhattan Center

Het Manhattan Center (of ‘Manhattan Office Tower’) is een iconische wolkenkrabber in Brussel. Het complex bevindt zich net buiten de Brusselse binnenstad op het grondgebied van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, langs de Bolwerklaan (Kleine ring), naast het Rogierplein en op wandelafstand van het Brussel-Noord station.  Op dit ogenblik krijgt het een grondige make-over. Renotec neemt hierbij de asbestsanering voor zijn rekening. 

Derde keer, goede keer

Het is niet de eerste keer dat onze collega’s werkzaam zijn in dit gebouw. Al bij de eerste kantoorrenovatie van 1998/1999 verwijderde Renotec belangrijke hoeveelheden spuitasbest op de bureelverdiepingen. In de daaropvolgende jaren bleven we actief in het complex om andere toepassingen ad-hoc te saneren. In 2007/2008 volgde er een binnenrenovatie. Renotec was verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbestplaten aan de binnenzijde van de gevel. Daarenboven verwijderden we ook het asbesthoudend pleisterwerk van de gevelbalken en kolommen. Dit alles in hermetische zone. In 2017 wilde de nieuwe eigenaar komaf maken met het asbestverleden. Opnieuw selecteerde men Renotec.

Het eerste grote project

In 2007 was de verwijdering van de asbesthoudende panelen die achter de gevel zaten, het eerste grote project bij Renotec voor Manager Asbest Jan Wauters. En ook nu maakt hij deel uit van het projectteam. “We zijn in 2017 gestart met het verwijderen van het asbesthoudende pleisterwerk. ” vertelt Jan ons. “Pleisterwerk dat in een eerdere fase ( 2007) niet kon of mocht verwijderd worden.”

“Voor deze grondige renovatie, werd heel het gebouw gestript door de hoofdaannemer. Tijdens deze werken, vond men meer en meer plaatsen waar nog asbest aanwezig was. We hadden dus significant meer werk dan eerst was ingeschat.” gaat hij verder. “Zo pakten we ook de gevel van het Manhattan Center terug aan.”

Sommige zaken zijn niet op voorhand geweten.” legt Jan verder uit. “Er bleek namelijk ook asbesthoudende bespuiting tegen bepaalde metalen liggers aanwezig te zijn. Zo ook in een de liftschacht van een oude gevellift. Deze bespuiting kwam pas aan het licht toen de hoofdaannemer de metalen gevelbekleding  aan het verwijderen was. Om deze te verwijderen bouwden we een zeer hoge stelling en hermetische zone van maar liefst 30 stellingvloeren hoog. En wegens de bepekte opstellingsruimte hadden we enkel een stellingsladder, geen trap of lift.”

Laatste fase

Op dit ogenblik zijn we bezig in de sokkel van het Manhattan Center. Daarin zit vandaag onder meer een supermarkt. Die sokkel is een overblijfsel van de megalomane jaren 60 en 70. De Noordwijk moest een enorme kantoorwijk en een knooppunt voor internationale autosnelwegen worden. Net als de andere oude kantoorgebouwen in de Noordwijk en aan het De Brouckèreplein staat het Manhattan Center daarom op een 13 meter hoge sokkel, daar moesten de voetgangers lopen. De snelwegen kwamen er nooit, de sokkels wel. In deze sokkel zal nu ook Vlerick zijn kantoren vestigen. 

Als laatste is dan de parking aan de beurt. Daar zullen we enkele assistentiewerken uitvoeren.

Team work

De werken aan het Manhattan Center zijn een echt toonbeeld van team work. Niet alleen Manager Asbest Jan Wauters heeft meerdere keren aan het project meegewerkt. Andere collega’s zoals Dirk en Eric hebben ook hun sporen verdiend op Manhattan en namen er het projectwerk voor eerdere saneringen voor hun rekening. Ook voor Jose Luis was het zijn eerste grote werf als eerste man in de zone en startte hij als ploegbaas de werken in  2017 mee op. Toen hij daarna het project aan de Brouckèretoren opstartte, zorgde zijn rechterhand Sam dat alles in het Manhattan Center op rolletjes liep.

Het prestigieuze Manhattan Center

Als alle renovatiewerken achter de rug zijn, wordt het Manhattan Center een werkelijk prachtige toren. Op de 27ste verdieping komt een panoramisch terras. Maar het gebouw kreeg er ook bijkomende verdiepingen bij en zal dus in zijn nieuwe versie 30 verdiepingen tellen. Deze extra verdiepingen zijn als een glazen box bovenop de bestaande structuur geplaatst. 

En vanop dat dak, kan je een paar andere iconische Brussels torens en bouwwerken bewonderen: De Brouckèretoren,  de financietoren, het RAC en het Berlaymontgebouw. Niet toevallig allemaal gebouwen die Renotec asbestveilig heeft gemaakt.

Gerelateerde projecten

Gerelateerde jobs

Ervaren projectleider (M/V)

Jij bent de drijvende kracht achter onze projecten en je leidt ze dan ook van A tot Z.

Ontdek deze job

Stage projectleider (M/V)

Ben jij een ingenieursstudent? Wij bieden elk schooljaar weer opnieuw stageplaatsen aan. Wil jij proeven van de job als projectleider? Meld je dan hier aan.

Ontdek deze job

Polyvalent arbeider asbest (M/V)

Wij zoeken een polyvalent arbeider asbestverwijdering die samen met een team van gedreven collega’s asbesthoudende materialen verwerkt op onze site in Mol.

Ontdek deze job