Leading Lady Sofie De Deckere

In de jubileumeditie van Renoscripto werden enkele leading ladies uit de bouwwereld in de bloemetjes gezet. Eén van deze vrouwen is Sofie De Deckere, divisiedirecteur Restauratie en herbestemmingen. Een verdiende plaats! Lees het volledige interview hieronder.

Vrouwen in de bouw

Dat vrouwen bij Renotec alle kansen krijgen, zou ondertussen al geweten moeten zijn. Zo waren we in november zeer trots om te kunnen aankondigen dat één van onze medewerkers de EVA Award 2019 in ontvangst kon nemen. Dit is een trofee voor een verdienstelijke vrouw in de bouwsector. En toen Jobat een artikel schreef over arbeidsters in de bouw, getuigden twee van onze medewerksters.  Begin februari werden we gecontacteerd door Renoscripto. Zij waren bezig aan een artikel over leading leadies in de bouwsector en hadden Sofie De Deckere geselecteerd als één van de drie vrouwen. Lees hieronder het volledige interview.

Leading lady, Sofie De Deckere

Vandaag beweegt Sofie De Deckere zich dagelijks door  de nationale erfgoedwereld, maar ze heeft wel een internationale carrière achter de rug. “Na mijn studies ging ik aan het werk bij Jan De Nul, een van de grootste bouwbedrijven van België, maar vooral internationaal gekend als waterbouwkundig specialist. Dat hield ook in dat ik ver van huis aan het werk ging. Ik heb zes jaar in Zuids-Amerika gewerkt. Mijn oudste zoon is in Argentinië geboren. Toen er een tweede telg op komst was besloten we met het hele gezin naar de Voorkempen terug te keren, zodat de kinderen naar school konden gaan in een vertrouwde omgeving. Ik zocht bovendien een baan – binnen de bouwsector – die meer ruimte liet voor een gezinsleven. Zo kwam ik bij Renotec terecht.”

Een nieuwe divisie

Daar was ze mee verantwoordelijk voor de oprichting van een nieuwe divisie  “In die periode pionierden we op het gebied van de technieken voor de sleufloze renovatie van rioleringen . Renotec maakte hiervan één van zijn niches en bracht deze activiteiten onder in een afzonderlijke divisie. Dit soort werken sloot het meest aan bij mijn ervaring in de waterbouwkunde. Ik heb drie jaar leiding gegeven aan deze Divisie Leidingtechnieken.”

Restauratie en herbestemmingen

Waarom de overstap naar de divisie restauratie & herbestemmingen?

“Na drie jaar diende een nieuwe opportuniteit zich aan. Ik zag het als een enorme persoonlijke uitdaging om me weer te verdiepen in een andere niche activiteit. De restauratie was een nieuwe, boeiende en leerrijke wereld die voor mij openging.  Van de diepste riolering naar de hoogste kerktoren. The sky is the limit bij Renotec. Renotec heeft vier divisies met elk zijn eigen specialiteit, maar er is wel een rode draad die ons verbindt: we zoeken geen opdrachten aan met nieuwbouw als basisinsteek, renovatie is onze specialiteit. Naast restauratie & herbestemmingen en leidingtechnieken is Renotec ook actief in de asbestsanering en burgerlijke bouwkunde.”

Beschouw je je huidige functie als het toppunt of voorlopige toppunt in je professionele loopbaan?

“Kunnen werken aan het behoud van en nieuwe toekomstmogelijkheden voor erfgoed geeft veel voldoening. Daarenboven is de erfgoedwereld een erg boeiende wereld.”

Eureka-momenten

Was het een buitenkans?

“Zeker! Want ik kan nu meewerken aan de mooiste en meest waardevolle gebouwen van België.  Ik heb al meegewerkt aan de bestendiging en herbestemming van enkele van de allerbekendste gebouwen van het land, zoals het Steen in Antwerpen,  de Sint Romboutskathedraal in Mechelen, de gildenhuisgevels langs de Grote Markt in Brussel,de boekentoren van Universiteit Gent en het gekende openluchtmuseum Bokrijk. Toch kan de geslaagde restauratie van een dorpskerkje net zoveel voldoening opwekken als die van een kathedraal. Ik beschouw de oplevering van mooie projecten niet echt als dé hoogtepunten van mijn loopbaan. Die liggen volgens mij eerder intern, binnen het bedrijf. Ik beleef er eureka-momenten wanneer we erin slagen een kwalitatief en duurzaam verhaal op te bouwen.

Focus op menselijk kapitaal

Zoals?

“Zoals het ontwikkelen van nieuwe, ambachtelijke kerncompetenties. Ik voel het als een hoogtepunt aan telkens we erin slagen nieuwe synergieën te ontwikkelen tussen opdrachtgevers, uitvoerders, medewerkers en andere stakeholders of met innovatieve technologie extra competenties tot stand brengen in traditionele bouwambachten. Intussen telt ons ambachtencentrum vijf restauratieateliers: glas-in-lood atelier, kunstobjectenatelier, schrijnwerkerij, steenkapperij en een smederij. “Ik ben vooral  erg trots op mijn mensen! Zowel de arbeiders als de bedienden, want zij zijn het die elke dag weer het beste van zichzelf te geven. Focussen op ons menselijk kapitaal is mijn topprioriteit!

Historisch erfgoed

De definitie van erfgoed kan erg breed zijn en verandert in de loop der jaren.

“Dat klopt. In het verdere verleden zijn er in verhouding veel religieuze gebouwen beschermd of opgenomen in de inventarissen van waardevol erfgoed. Vandaag de dag hebben de verantwoordelijke diensten ook aandacht voor industriële constructies of voor voorbeelden van architectuur die een bepaalde periode of strekking typeren. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt.”

“Die keuzes betreffen niet alleen wat we precies als erfgoed beschouwen. Heel wat waardevolle gebouwen zijn in privébezit. Denk maar aan de kasteeltjes of buitenverblijven van de adel. Vandaag hebben veel privé-eigenaren van dergelijke gebouwen en bijbehorende parktuinen niet de financiële middelen om de nodige restauraties of zelfs onderhoudswerken uit te voeren. Zelfs met overheidssubsidies blijft dit zo. Om hun patrimonium te verduurzamen moet het inkomsten genereren. Daarvoor zijn aanpassingen voor hedendaags gebruik nodig. De erfgoeddiensten staan hier tegenwoordig al veel welwillender tegenover dan 25 jaar geleden, maar deze evolutie mag nog verder lopen.”

Toekomstvisie

Wat verwacht je dat de toekomst brengt?

“Door de terugval van de kerkgang en de kloosterroepingen zal er de komende jaren veel religieus vastgoed vrijkomen. Er bestaan al veel voorbeelden van herbestemmingen van dergelijke gebouwen en er is al veel denkwerk verricht, maar we zullen dit verder moeten opvoeren. Ik denk ook dat er veel meer dan nu het geval is via marktbevragingen en bouwteams zal worden gewerkt. In zulke formules kunnen bedrijven zoals Renotec hun expertise efficiënter ter beschikking stellen, doordat ze vanaf het begin van een projectdossier mogen meedenken. Momenteel worden die wel vlot gehanteerd voor nieuwbouw, maar nog te weinig voor erfgoedprojecten.”

Dat zal vooral van opdrachtgevers en architecten afhangen. Zijn er ook uitdagingen die de bouwbedrijven zonder meer zelf moeten aanpakken?

“Ook een erfgoedaannemer moet constant jonge mensen blijven aantrekken Er is nu eenmaal een ‘war on talent’ in onze sector. De juiste mensen vinden is niet altijd even eenvoudig. We moeten ze een echt aantrekkelijke job kunnen aanbieden. Daarom hebben we onder meer al een junior board opgericht, via welke ze mee het bedrijfsbeleid vorm geven. Andere initiatieven zijn het aanbieden van opleidings- en doorgroeitrajecten. En incentives, niet in de vorm van geld, maar in de vorm van tijd en ruimte om te experimenteren.”

“Ook een erfgoedaannemer moet constant jonge mensen blijven aantrekken”

Ik ben vooral  erg trots op mijn mensen! Zowel de arbeiders als de bedienden, want zij zijn het die elke dag weer het beste van zichtzelf geven. Focussen op ons menselijk kapitaal is mijn topprioriteit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gerelateerde blog artikelen